Gå direkt till innehåll
Årets Nybyggare: Lika möjligheter för alla ökar tillväxten

Nyhet -

Årets Nybyggare: Lika möjligheter för alla ökar tillväxten

Igår tisdag den 13 oktober skedde utdelningen av utmärkelserna Årets Nybyggare och Årets Pionjär av H.M. Konung Carl XVI Gustaf.

Stiftelsen IFS, Internationella Företagarföreningen i Sverige, arrangerar tävlingen vars syfte är att lyfta fram personer med utländsk bakgrund som har startat och framgångsrikt driver företag. Tillväxtverket ger verksamhetsbidrag till Stiftelsen IFS och deltog vid utdelningen.

Årets Nybyggarpris delas ut till en person med utländsk bakgrund som bor i Sverige och som under kort tid och med små resurser har startat ett företag. Priset Årets Pionjär går till en person med utländsk bakgrund som bott i Sverige under en längre tid och som genom hårt arbete har lyckats skapa ett tillväxtföretag som står för nytänkande i sin bransch. Ceremonin genomfördes traditionsenligt i Bernadottebiblioteket på Kungliga Slottet för 16:e gången.

Utmärkelserna gick i år till två företag med affärsidéer inom miljö och hållbarhet. Gemensamt för företagen var att de växt snabbt på kort tid och att deras företag utvecklas både i Sverige och internationellt.

Årets Nybyggare blev bröderna Gill som driver företaget Green Plank, som producerar byggmaterial av återvunnet material, komposit.

Årets Pionjär blev bröderna Gilanpour med företaget Ozone Tech System, som tillhandahåller lösningar inom luftrening för industrier, restauranger och andra dylika aktörer.

Prisutdelningen föregicks av tal av bland andra Mikael Damberg, närings- och innovationsminister, som påminde oss om att Sveriges utveckling och välstånd till stora delar och under lång tid skapats av entreprenörer som kommit till oss från olika delar av världen. Dagen situation ska vi därför se som en stor möjlighet inför framtiden, utan att förneka den samhällsutmaning som den innebär. Med fler möjligheter att till fullo ta vara på människors kompetens och drivkraft kan mer tillväxt skapas.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Carin Carltoft

Carin Carltoft

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191