Gå direkt till innehåll
E-tjänst förenklar för företag när ny tobakslag införs

Nyhet -

E-tjänst förenklar för företag när ny tobakslag införs

En ny e-tjänst minskar administrationen för de tusentals företag som omfattas av den nya tobakslagen. E-tjänsten har utvecklats genom ett samarbete mellan flera myndigheter och kommuner.

Den 1 juli träder en ny tobakslag i kraft. Lagen innebär bland annat att samtliga butiker, kiosker, restauranger och bensinstationer som säljer cigaretter och snus måste ansöka om tillstånd för att få fortsätta. Tidigare har det räckt att skicka in en anmälan om försäljning till kommunen.

- Prövningen av tillstånd kommer ta lång tid, både för företagen som måste lämna in ett stort antal uppgifter och för kommunernas handläggare. På rekordtid har vi nu, bara veckor innan den nya lagen träder i kraft, utvecklat en smart digital e-tjänst för att minska företagens regelkrångel, säger Anna Johansson, avdelningschef på Tillväxtverket.

Tillväxtverket har varit med i samarbetet bakom den nya e-tjänsten genom programmet Serverat, som syftar till att förenkla myndighetskontakter för företag genom digitala lösningar. Även Folkhälsomyndigheten har varit med i samarbetet. Tidigare har Serverat tagit fram liknande e-tjänster på alkohol- och livsmedelsområdet. Det här är första gången som en e-tjänst tas fram inför en ny lagstiftning. E-tjänsten innebär att kommunerna istället för enbart pappersblankett även kan erbjuda företagen en digital lösning. Det möjliggör också för mer kompletta ansökningar vilket bland annat bidrar till kortare handläggningstider.

- Tjänsten och Serverat är ett bra exempel på samarbete mellan stat och kommun som blir möjligt när alla bjuder till, säger Mats Hellman, Karlskrona kommun.

- Trots den korta tid som projektet fick på sig har vi kommit i mål på ett föredömligt sätt, våra tillståndshandläggare är otroligt nöjda med e-tjänsten, säger Kerstin Westerberg, Norrköpings kommun.

E-tjänsten har tagits fram i samarbete mellan Tillväxtverket, Folkhälsomyndigheten, Bolagsverket, Sveriges kommuner och landsting SKL, kommunerna Norrköping, Karlskrona, Eskilstuna, Gotland, Botkyrka och Sundsvall, samt Täby, Norrtälje, Vallentuna, Lidingö och Vaxholm (representerade av Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor ).

Om Serverat - enklare företagande genom digitala tjänster

Mer information:

Cecilia Holmgren, Tillväxtverket, 08-681 77 04

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Carin Carltoft

Carin Carltoft

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191