Gå direkt till innehåll
Landsbygdskommuner får stöd att utveckla näringslivet

Nyhet -

Landsbygdskommuner får stöd att utveckla näringslivet

Företag är nyckeln till att det ska gå att bo och jobba i hela Sverige. Därför får nu Tillväxtverket uppdraget att fördela stöd till 39 kommuner med geografiska och demografiska utmaningar så att de kan utveckla sitt näringsliv.

Stödet ska stärka dessa gles- och landsbygdskommuner till ett bättre företagsklimat och omfattar 70 miljoner kronor per år i tre år. Det är framför allt mindre kommuner med begränsade resurser att driva ett strategiskt utvecklingsarbete som får ta del av stödet.

Näringslivet i de här kommunerna har särskilda utmaningar som påverkar deras utveckling. Det handlar om att företagen inte alltid kan rekrytera rätt kompetens. Det handlar också om långa avstånd till kunder, leverantörer och serviceställen eller en sårbar näringslivsstruktur.

– Det känns positivt att vi genom uppdraget kan bidra till att öka dessa kommuners kapacitet att arbeta med förutsättningarna för näringslivet och att det blir mer attraktivt att starta och driva företag i dessa områden, säger Lars Wikström, avdelningschef på Tillväxtverket.

Tillväxtverket arbetar på flera sätt för att det ska fungera att driva företag i hela landet och att kommuner ska arbeta med att göra sig attraktiva för boende, besökande och företag.

– För att få näringslivet att lyfta i en kommun, handlar det ofta om ett helhetsperspektiv och ett strategiskt tänk, som vi hoppas kunna arbeta tillsammans med kommunerna kring. Vi har under många år arbetat med att ta fram kunskap och utveckla metoder och verktyg för att främja näringslivets utveckling lokalt och regionalt. Vi har också gjort flera nationella undersökningar som visar vad som behövs för att kommuner ska få ett aktivt näringsliv, som till exempel kommunikationer som underlättar arbetspendling och en fungerande service, säger Åsa Bjelkeby, enhetschef på Tillväxtverket.

Mer information:

Åsa Bjelkeby, 08-681 96 58

Regeringens pressmeddelande med lista över de kommuner som får stöd för ett starkare företagsklimat

Tillväxtverkets undersökningar om regionalt företagande:

Företagens villkor och verklighet 2017

Sårbara kommuner

Om företagens behov av service i gles- och landsbygder:

Publikationen Företagens behov av service

Om tillväxtskapande samhällsplanering:

Pilotkommuner för stärkt attraktionskraft och forskning om vad som gör en plats attraktiv

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Carin Carltoft

Carin Carltoft

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191