Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Stor satsning på riskkapital för små företag

Tillväxtverket har skrivit avtal med Almi Invest om åtta nya regionala riskkapitalfonder. I en satsning som täcker hela landet ska Almi Invests regionala bolag, tillsammans med privata aktörer, investera 1,2 miljarder kronor i små företag.

Näringsministern betonade de små företagens vikt för svensk tillväxt i ett pressutskick från regeringen, varför de nya riskkapitalsatsningarna riktar sig särskilt mot dessa.

- Kapitalförsörjning är en förutsättning för företag att växa, särskilt små företag. Därför känns det mycket tillfredsställande att Tillväxtverket kan ge Almi Invest förutsättningar att etablera åtta fonder, som finansieras av EU:s regionala utvecklingsfond, säger Gunilla Nordlöf, generaldirektör på Tillväxtverket.

-Tillgång till kapital i hela landet är centralt för att företag ska bli konkurrenskraftiga - det stärker svenskt näringsliv och regionernas tillväxt, säger Gunilla Nordlöf. Satsningen riktar sig till företag i tidiga utvecklingsfaser där företagen har svårare att ha tillgång till privat kapital.

Tillväxtverket har regeringens uppdrag att förvalta de regionala strukturfondsprogrammen som medfinansieras av EU:s regionala utvecklingsfond. Genom de denna fond skapas insatser och möjligheter att stärka kapitalförsörjning till företag i Sverige. De nya regionala riskkapitalfonderna är först ut, och kommer inom kort följas av en så kallad fond i fond för att stärka venture kapitalmarknaden i Sverige. Framöver väntar även satsningar på en ny grön fond för att stimulera investeringar i koldioxidsnåla lösningar.

Mer om finansieringsinstrumenten som ska stödja utvecklingen i små och medelstora företag

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Carin Carltoft

Carin Carltoft

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191