Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

16,7 miljoner utländska besök till Sverige

 

Turismen blir en allt viktigare näring för Sverige och intresset för att besöka landet är stort. Under 2011 gjordes totalt 16,7 miljoner utländska besök till Sverige.

 

Det visar Tillväxtverkets nationella gränsundersökning IBIS 2011, som presenteras i dag, tisdag.  Undersökningen bygger på drygt 20 000 intervjuer med utländska besökare vid de mest använda gränspassagerna när de lämnade Sverige.

Sverige är ett land som många besökare återvänder till. Mer än 80 procent av de intervjuade hade besökt landet tidigare. Majoriteten av besöken kommer från våra grannländer, Norge (3,7 miljoner), Danmark (3,7 miljoner) och Finland (2,7 miljoner).

Sammanlagt 1,8 miljoner besökare kommer från Tyskland och står därmed för 11 procent av besöken. Knappt 600 000 besökare kommer från Storbritannien och närmare en halv miljon besökare kommer från USA.

Storstadsregionerna tar emot majoriteten av besökarna, Stockholms län hade 5,9 miljoner besök, Sydsverige 5,4 miljoner besök och Västsverige 4,2 miljoner besök.

- Turismen är en viktig näring för Sverige eftersom den bidrar till ökade exportintäkter och sysselsättning. Tillväxtverket kan bidra med både kunskap och samordning för att öka tillgängligheten och koordinera näringsfrämjandet på nationell nivå, säger Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet.

Hela undersökningen IBIS 2011 går att beställa och ladda hem på www.tillvaxtverket.se

 

 

Tillväxtverket underlättar förnyelse i företag och regioner, och gör det enklare för företag. Tillväxtverket är en nationell myndighet. Myndigheten ansvarar för den officiella turiststatistiken och sprider kunskap om turismens utveckling i Sverige. Tillväxtverket är också ansvarig myndighet för turism och besöksnäringsfrågor och utvecklar näringspolitiska insatser för främjande av turistföretagande och entreprenörskap.

 

 

Ytterligare information

Christina Lugnet, generaldirektör 08-681 91 10

Therese Lindberg, projektledare IBIS 08-681 91 03

 

 

 

Ämnen

Kategorier


Tillväxtverket är en nationell myndighet som hör till näringsdepartementet. Vi har uppdrag inom entreprenörskap och regional tillväxt. Tillväxtverket förvaltar EU-medel i åtta regionala strukturfondsprogram och ett gränsregionalt samarbetsprogram.

Kontakter

Carin Carltoft

Carin Carltoft

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191