Gå direkt till innehåll
Turismens årsbokslut 2015: Rekordökning av utländska besökare

Pressmeddelande -

Turismens årsbokslut 2015: Rekordökning av utländska besökare

Fler utländska besökare gör att turismen i Sverige växer rejält och bidrar till tusentals nya jobb i hela landet. Under fjolåret steg exportvärdet av turismen med nästan 18 procent.

Bakom uppgången ligger en stark ökning av utländska besökare, framför allt från utomeuropeiska marknader som USA, Kina och Indien. Under 2015 förstärktes denna trend ytterligare. De utländska övernattningarna ökade totalt med 10,4 procent, vilket är den kraftigaste uppgången på över tjugo år.

Under 2015 växte också turismens exportvärde (utländska besökares konsumtion i Sverige) med 17,9 procent eller 17,0 miljarder kronor. Samtidigt ökade Sveriges totala export av varor och tjänster med 7,7 procent. Under 2015 ökade turismens exportvärde som andel av Sveriges totala export till sex procent, en andel som vuxit från 3,9 procent sedan år 2000.

Turismen bidrar även till ökad sysselsättning. Antalet som arbetade inom turism ökade med 9 000 personer till 165 400. Det motsvarar en ökning med 5,8 procent, vilket kan jämföras med Sveriges totala sysselsättningsökning på 1,5 procent under 2015.

Antalet övernattningar ökade i nästan alla regioner. I absoluta tal var ökningen störst i Stockholms län med 1,2 miljoner fler övernattningar. Procentuellt var ökningen störst i Jämtlands län med en uppgång på 12,3 procent. Jämtland ligger nu på topp fem-listan över regioner med flest övernattningar i landet.

- Turismen är betydelsefull för svensk ekonomi. När det globala resandet och turismen växer har svenska turistföretag goda förutsättningar att ta del av denna ökning. Vi har attraktiva resmål med natur- och kulturupplevelser som besökare från hela världen efterfrågar, säger Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf.

Mer information:

Martin Daniels, analytiker 08-681 66 39

Tillväxtverket arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft. Ett av myndighetens uppdrag är att ansvara för den officiella turiststatistiken och sprida kunskap om turismens utveckling i Sverige. Tillväxtverket utvecklar också näringspolitiska insatser för främjande av turistföretagande och entreprenörskap inom besöksnäringen.

Fakta och statistik om turismens årsbokslut

Hämta rapporten Turismens Årsbokslut 2015

Ämnen

Kategorier


Tillväxtverket är en nationell myndighet som hör till näringsdepartementet. Vi har uppdrag inom entreprenörskap och regional tillväxt. Tillväxtverket förvaltar EU-medel i regionala strukturfondsprogram och ett gränsregionalt samarbetsprogram.

Kontakter

Carin Carltoft

Carin Carltoft

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191