Gå direkt till innehåll
Miljardstöd stärker socioekonomiskt eftersatta kommuner och områden

Nyhet -

Miljardstöd stärker socioekonomiskt eftersatta kommuner och områden

Kommuner med hög arbetslöshet, låg utbildningsnivå och lågt valdeltagande ska kunna söka statligt stöd för att förändra detta. Regeringen har gett Tillväxtverket två nya uppdrag som ska stärka 30 socioekonomiskt eftersatta landsbygdskommuner och 32 kommuner med eftersatta områden.

Regeringen skriver i uppdraget att kommunerna kan forma stödet för till exempel satsningar på skolor och brottsbekämpning. För 2018 finns en halv miljard kronor i stöd. Regeringen beräknar att det 2019 totalt avsätts 1,5 miljard kronor och för 2020-2027 2,5 miljarder årligen.

Det ena stödet vänder sig till 30 landsbygdskommuner som har stora utmaningar utifrån kriterierna hög arbetslöshet, låg utbildningsnivå, lågt valdeltagande och låg sysselsättningsgrad. Detta stöd tar även hänsyn till hur långa avstånd invånarna har till tätort.

Det andra stödet vänder sig till kommuner som har områden med liknande utmaningar av hög arbetslöshet, låg utbildningsnivå, lågt valdeltagande och låg sysselsättningsgrad. Regeringen har listat 32 kommuner med sådana områden och där märks Sveriges stora städer, men även kommuner som Åstorp, Borlänge och Trollhättan.

Det är alltså kommunerna som kan söka pengar för satsningar. De ska ha stor frihet att forma planer för att stärka ekonomisk och social utveckling i områdena. För eftersatta landsbygdskommuner finns i år 75 miljoner att söka och för kommuner med eftersatta områden finns 425 miljoner att söka.

Tillväxtverket sätter nu upp en organisation och rekryterar personal för att kunna fördela stöden och återkommer om några veckor till berörda kommuner med en plan för hur det ska gå till på både kort och lång sikt. Stödet till kommuner med socioekonomiskt eftersatta områden har Tillväxtverket ansvar för endast i år. Från och med 2019 går ansvaret över till den nybildade Delegationen mot segregation.

– Tillväxtverket har stor erfarenhet av att fördela medel för utveckling och tillväxt. Vi ska nu arbeta långsiktigt med stödet till socioekonomiskt eftersatta kommuner i landsbygder. Här ska vi också lyfta fram möjligheter att arbeta effektivt tillsammans med andra stöd och insatser som vi redan nu har i vår verksamhet. Under 2018 ska vi även ansvara för hanteringen av stödet till kommuner med eftersatta områden. I detta arbete är det viktigt att utveckla hanteringen i dialog med Delegationen mot segregation som tar över 2019, säger Lars Wikström, avdelningschef för Regioner på Tillväxtverket.

Tidigare i år fick Tillväxtverket också i uppdrag att fördela stöd för ett bättre företagsklimat i 39 kommuner i norra Sverige. Vissa kommuner i norra Sverige är aktuella för både bättre företagsklimat och det nya socioekonomiska stödet, men på listan för det nya stödet finns även flera kommuner i Syd- och Mellansverige (se kartbild).

Mer information:

Lars Wikström, avdelningschef för Regioner 08-681 65 58

Ämnen

Taggar

Presskontakt

Niklas Kjellberg

Niklas Kjellberg

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191
Jan Pettersson

Jan Pettersson

Presskontakt Presskommunikatör 08-6819191

Relaterat material