Gå direkt till innehåll
Norrbotten får pris som Årets exportregion 2022

Nyhet -

Norrbotten får pris som Årets exportregion 2022

Norrbotten har fått priset Årets exportregion 2022. Priset delades ut av utrikeshandelsminister Anna Hallberg vid en prisceremoni under onsdagen.

Priset delas ut i syfte att uppmärksamma regioner och företag som gjort särskilt förtjänstfulla insatser för svensk export under det gångna året. Tillväxtverket tar fram regional exportstatistik och nominerar regioner till priset. I år var även Skåne och Uppsala nominerade.

De var tuff konkurrens mellan de tre regionerna, samtliga har utmärkt sig i arbetet med att stödja små- och medelstora företag med exportpotential.

- De nominerade regionerna har tagit aktiva roller i att skapa goda förutsättningar för internationalisering och vässa sina erbjudanden till företagen. Arbetet ger resultat, i alla tre regioner syns ökade exportnivåer. En lärdom är att ett fokuserat arbete för att nå fler företag och utveckla träffsäkra tjänster som möter företagens behov lönar sig, säger Tim Brooks, avdelningschef på Tillväxtverket.

Vinnarregionen Norrbotten har haft en positiv utveckling av varuexporten i små- och medelstora företag, och i regionen bedrivs ett framgångsrikt gränsöverskridande partnerskap som involverar exportfrämjande organisationer i såväl Norrbotten som Finland och Norge.

- Trots att Norrbotten är en stor region med långa avstånd och relativt liten befolkning så har regionen lyckats exceptionellt bra med sitt exportfrämjande. En sann förebild för andra, säger Anna Hallberg.

Vinnare av Årets exportsuccé blev företaget Nordic Biomarker.

Länkar:

Årets exportregion - Tillväxtverket (tillvaxtverket.se)

Regeringens exportpriser

Ämnen

Kontakter

Carin Carltoft

Carin Carltoft

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191