Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Antalet företag som drivs av kvinnor fortsätter att öka

Fler företag drivs av kvinnor och ökningen märks i hela landet. Mellan 2006 och 2012 var ökningen 34 procent. Under samma period har antalet företag som drivs av män ökat med 19 procent.

Det visar ny statistik som Tillväxtverket har beställt av Statistiska Centralbyrån, SCB. Omsättningen i kvinnors företag uppgick till nära 429 miljarder kronor, vilket är en ökning med 62 procent sedan 2006. Antalet sysselsatta i kvinnors företag steg under perioden med 30 procent till nära 428 400 personer. Den utbetalda lönesumman till anställda i kvinnors företag ökade med 56 procent till knappt 90 miljarder kronor.

Ökningen märks i samtliga län i landet även om det finns regionala skillnader. Här är några regionala siffror:

  • I Kronobergs län ökade antalet företag som drivs av kvinnor med 43 procent, i Norrbottens län var ökningen 40 procent och i Stockholms län var ökningen 38 procent.

  • I Örebro län och Östergötlands län var ökningen av antalet företag lägre än för riket, där steg antalet företag som drivs av kvinnor med 23 procent respektive 25 procent.

  • I Gävleborgs och Kalmar län har omsättningen i kvinnors företag mer än fördubblats sedan 2006. Där ökade omsättningen med 119 procent respektive 101 procent.

  • I Gävleborgs län och Jönköpings län har lönesummorna ökat med 55 och 51 procent. Där uppgår utbetalda löner till knappt 2,2 miljarder kronor respektive drygt 2,6 miljarder kronor.

Tillväxtverket arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft. En av myndighetens insatser är programmet Främja kvinnors företagande som ska bidra till att skapa tillväxt, konkurrenskraft och förnyelse i svenskt näringsliv genom att fler företag drivs och utvecklas av kvinnor. Myndigheten har även ett regeringsuppdrag att ta fram en strategi för hur kvinnor och män kan ta del av företagsfrämjande på lika villkor, vilket bidrar till jämställd regional tillväxt. Läs mer på www.tillvaxtverket.se/kvinnorsforetagandeFölj programmet på https://twitter.com/#kvinnftg.

Ytterligare information:

Gunilla Thorstensson, programansvarig Främja kvinnors företagande 08-681 6587


Ämnen

Kategorier


Tillväxtverket är en nationell myndighet som hör till näringsdepartementet. Vi har uppdrag inom entreprenörskap och regional tillväxt. Tillväxtverket förvaltar EU-medel i regionala strukturfondsprogram och ett gränsregionalt samarbetsprogram.

Kontakter

Carin Carltoft

Carin Carltoft

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191