Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

EU-pengar till regionalt riskkapital ger effekter

EU:s satsning på regionala riskkapitalfonder i Sverige har blivit lyckad. Företagen efterfrågar pengarna; mer privat kapital än förväntat satsas genom fonderna och nya personer går in som affärsänglar.

Den 17 september arrangerar Tillväxtverket, Almi, Innovationsbron och Sjätte AP-fonden en konferens i Stockholm för att presentera fondernas resultat så här långt och få politikens syn på fortsättningen under nästa programperiod 2014-2020. 

Under nuvarande programperiod 2007-2013 har EU tillsammans med nationella och regionala offentliga medel skapat tolv regionala fonder för riskkapital. Fonderna finns över hela landet och gör sina investeringar tillsammans med privata investeringspartners. Satsningen omfattar 1,2 miljarder kronor i offentliga medel och minst lika mycket privat kapital. Satsningen har hittills attraherat mer privat kapital än förväntat.

– Det visar att tanken med fonderna var riktig. EU vill satsa på riskkapitalfonder därför att det är ett effektivt sätt att använda pengarna. Med rätt kompetens när man gör investeringen får man tillbaka pengarna när man säljer sitt innehav, och då kan de återanvändas i ett nytt företag, säger Susanna Rockström, enhetschef på Tillväxtverket, med speciellt ansvar för fondprojekten.

På uppdrag av Tillväxtverket utvärderar Ramböll Management löpande satsningen på regionala riskkapitalfonder.

Ladda ned utvärdering.

– Det uppenbara är att fonderna bidrar med kapital, men vi ser också att de bidrar med kompetens och engagemang regionalt, och det är minst lika viktigt, säger Göran Brulin, Tillväxtverkets ansvarige för följeforskningen i de regionala strukturfondsprogrammen.

Media är välkomna till konferensen, 17 september kl. 10-16, på Clarion Hotel Stockholm

Ytterligare information

Susanna Rockström, enhetschef, Tillväxtverket, 08-681 95 48

Göran Brulin, ansvarig för följeforskningen, Tillväxtverket, 08-681 95 19

Ingrid Rydell, ansvarig för extern utvärdering av fondprojekten, Ramböll, 08-562 494 62

 Information om fonderna i varje region:

Ladda ned karta över fondernas geografiska fördelning

 

Länkar till respektive fond finns på denna webbsida

 

 

 

Ämnen

Kategorier


Tillväxtverket är en nationell myndighet som hör till näringsdepartementet. Vi har uppdrag inom entreprenörskap och regional tillväxt. Tillväxtverket förvaltar EU-medel i åtta regionala strukturfondsprogram och ett gränsregionalt samarbetsprogram.

Kontakter

Carin Carltoft

Carin Carltoft

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191