Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Fyra av tio känner en kvinna som driver företag

Antonia Ax:son Johnson, styrelseordförande i Axel Johnson AB, är en av landets mest kända företagsledare. Men två av tre väljer en man när de får frågan om de kan nämna någon som driver företag.

 Det visar en ny enkätundersökning om företagare, som Tillväxtverket har beställt av undersökningsföretaget Synovate. Undersökningen bland allmänheten bygger på 1010 intervjuer och genomfördes i mitten av juni.

 IKEA:s grundare Ingvar Kamprad är den företagare som flest svarar när de ombeds nämna någon som driver företag i Sverige. Hälften av de intervjuade som svarat en man på första frågan kan även namnge en företagarkvinna. De flesta av dem nämner då Antonia Ax:son Johnson.

 Fyra av tio svarar att de kan nämna en kvinna i deras närhet som driver ett företag. Sammanlagt 11 procent av de tillfrågade i undersökningen funderar på att starta eget företag. Det är vanligare att män funderar på att starta företag, 14 procent av männen svarar ja på den frågan jämfört med sju procent av kvinnorna.

 - Undersökningen visar att det tar lång tid att förändra våra föreställningar om företag och företagare. Därför är det viktigt med fler förebilder som visar på företagandets möjligheter. Satsningen på ambassadörer för kvinnors företagande är ett sätt att lyfta fram småföretagare i alla delar av landet, säger Gunilla Thorstensson, programansvarig på Tillväxtverket.

 I dag, måndag, arrangerar Tillväxtverket och ALMI Företagspartner ett seminarium i Visby som handlar om förebilder. I panelen deltar bland andra Melinda Wrede, projektledare på Popkollo och pionjär inom svensk hiphop, Erik Strand, generalsekreterare på Riksidrottsförbundet och Susanne Liljenberg, grundare av Granit och ambassadör för kvinnors företagande. De resonerar kring betydelsen av förebilder inom företagande, sport och musik.

Tid: Måndag 5 juli kl 13.00-14.30

Plats: ALMI Företagspartner, Cramérgatan 1, Visby

Läs mer om undersökningen på www.tillvaxtverket.se  

Ytterligare information:

Gunilla Thorstensson, programansvarig Tillväxtverket 08-681 65 87

 

 

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Carin Carltoft

Carin Carltoft

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191