Sök finansiering för att informera om sammanhållningspolitiken
EU-kommissionen utlyser medel för informationsinsatser om sammanhållningspolitiken. Medieföretag kan ansöka om upp till 200 000 euro för att öka medvetenheten om EU-fonder.
EU-kommissionen utlyser medel för informationsinsatser om sammanhållningspolitiken. Medieföretag kan ansöka om upp till 200 000 euro för att öka medvetenheten om EU-fonder.
Sommarturismen i Sverige är fortsatt stabil med cirka 30 miljoner gästnätter under juni till augusti 2023. Jämfört med föregående år ökade antalet gästnätter med en procent. Fem län nådde rekord.
Boliden Rönnskär, Sveriges enda smältverk för basmetaller, står för 80 procent av industrins koldioxidutsläpp i Västerbotten. Nu beviljar Tillväxtverket, genom EU:s Fonden för en rättvis omställning, Boliden Mineral AB 88 miljoner kronor som ska påskynda övergången till koldioxidsnål produktion.
Nomineringarna till Stora turismpriset 2023 har gjorts. Priset hyllar verksamheter som stärker hållbar utveckling inom besöksnäringen, bevarar kulturarv och engagerar besökare i naturvård, folkhälsa och lokala projekt. Prisutdelning sker den 3 december i Stockholm.
Cementproduktion är en av de mest utsläppstunga industrierna i Sverige i dag. Därför beviljar Tillväxtverket, genom EU:s Fonden för en rättvis omställning, Heidelberg Materials 70,8 miljoner kronor. De jobbar för att fabriken i Slite på Gotland ska nå bortom noll nettoutsläpp 2030.
Under vintersäsongen genomfördes totalt 21 miljoner gästnätter i Sverige. Antalet utländska gästnätter ökade med 8 procent, medan svenska gästnätter minskade med 3 procent. Störst ökning stod danska gäster för - 190 000 fler gästnätter, vilket innebär en ökning med 25 procent mot förra årets vintersäsong.
Fem ansökningar beviljades produktionsstöd för audiovisuella verk. Totalt beviljades 50 miljoner kronor till en spelfilmsproduktion och fyra dramaserieproduktioner. Stödet syftar till att öka produktionen av audiovisuella verk i Sverige och omfattar totalt 100 miljoner kronor per år. Nästa ansökningsomgång är planerad till 17 september 2024.
Regeringen har utsett nya ledamöter till Tillväxtverkets styrelse, då fyra tidigare ledamöters förordnanden har gått ut under våren. De nya medlemmarna är Helen Hellmark Knutson, Johan Frishammar, Gunilla Hedvall och Henrik Lander. Styrelsen består av nio personer inklusive ordförande Annika Stenberg och generaldirektör Elisabeth Backteman.
Antal butiker som stängs minskar men tillgången till service på landsbygden är fortfarande bristfällig. Obemannade butiker kan underlätta vardagen, men kräver digitalisering som tillämpas på ett klokt sätt. Offentligt stöd och samverkan är avgörande för att säkra befolkningens tillgång till butiker. Rapporten beskriver utmaningar och framsteg inom kommersiell service.
Regeringen har beslutat att skapa ett Förenklingsråd på Tillväxtverket för att föreslå åtgärder för att minska företagens regelbörda och kostnader. Rådet ska ta emot förslag, identifiera områden av intresse, och lämna konkreta förslag till regeringen.
Regeringen har gett Tillväxtverket ett nytt uppdrag för att främja kvinnors företagande i Sverige. Uppdraget, som sträcker sig till 2026, inkluderar insatser för unga kvinnors entreprenörskap, kunskapshöjande aktiviteter och evenemang för att uppmärksamma kvinnors ägande. Samverkan med andra myndigheter ingår också i uppdraget.
Tillväxtverket och andra myndigheter ska samarbeta för att attrahera, etablera och behålla internationell kompetens i Sverige. Brist på kompetens är ett stort hinder för näringslivet och regionernas utveckling. Genom bättre samordning ska företag kunna anställa utländsk arbetskraft snabbare och effektivare.