Gå direkt till innehåll
Datacenter i Luleå skapar jobb och stärker regionalt näringsliv

Nyhet -

Datacenter i Luleå skapar jobb och stärker regionalt näringsliv

Facebooks etablering av datacenter i Luleå har lett till flera positiva effekter för det regionala näringslivet, visar en ny utvärdering. Det har skapats nya jobb och en starkare framtidstro i regionen.

I dag har Facebook två datahallar i drift i Luleå och det finns planer för investeringar i en tredje datahall. Enligt en utvärdering av de regionalpolitiska effekterna har etableringen lett till cirka 240 nya jobb i regionen och ytterligare arbetstillfällen vart tredje år i samband med nya installationer och andra uppdateringar.

Utöver nya jobb har etableringen indirekt också bidragit till andra strategiska satsningar inom näringsliv och utbildning i Norrbotten. Några exempel är The Node Pole (nätverk som stöder etableringar), forskningsanläggningen RISE SICS North och fler sökande till Luleå Tekniska Universitet.

Enligt utvärderingen har Facebooks etablering skapat en ny stark framtidstro.

”Facebook blev en ”game changer” för Luleå. Här pratar vi om tiden före och efter Facebook”, säger en av de intervjuade i undersökningen.

Facebooks svenska dotterbolag Pinnacle AB, som äger anläggningarna i Luleå, beviljades under 2011 och 2014 sammanlagt 139 miljoner kronor i statliga investeringsstöd. Etableringen har sammanlagt inneburit investeringar på totalt nästan elva miljarder kronor.

­-Stöden beviljades i ett skede när Facebook utvärderade flera platser. Vi ser nu att etableringen har stärkt både regionens och Sveriges attraktivitet för nya investeringar i liknande anläggningar, säger Göran Lättman, chef för enheten Kapitalförsörjning på Tillväxtverket.

Om Facebook går vidare med planerna på att investera i en tredje datahall i Luleå kommer inte statliga investeringsstöd att kunna beviljas. EU-regelverket för regionala investeringsstöd tillåter inte stöd till expansion av befintlig verksamhet.

Mer information:

Göran Lättman, enhetschef Kapitalförsörjning 08-681 94 83

Ämnen

Taggar

Presskontakt

Niklas Kjellberg

Niklas Kjellberg

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191
Jan Pettersson

Jan Pettersson

Presskontakt Presskommunikatör 08-6819191

Relaterat material