Gå direkt till innehåll
Service betyder mycket för att det ska gå att driva företag och bo på en ort. Idag presenterar Tillväxtverket framgångsformeln på Lokalekonomidagarna, som Sveriges lantbruksuniversitet ordnar.
Service betyder mycket för att det ska gå att driva företag och bo på en ort. Idag presenterar Tillväxtverket framgångsformeln på Lokalekonomidagarna, som Sveriges lantbruksuniversitet ordnar.

Nyhet -

Fem framgångsfaktorer för service i alla delar av Sverige

Det verkar finnas en formel för framgångsrikt servicearbete. Det ser Tillväxtverket, som samlat kunskap ur pilotprojekt från Arvidsjaur till Önneköp. Publikationen Med samverkan som nav konstaterar att fem faktorer behövs och viktigast av dem är just samverkan.

För fyra år sedan fick Tillväxtverket regeringens uppdrag att bevilja stöd till pionjärer som vill utveckla servicen på sin ort. Det blev 63 projekt. I början, mitten och efter, har 20 av piloterna blivit djupintervjuade.

– För oss är det viktigt att samla kunskap från projekten och sedan sprida den vidare. På så sätt kan vi jobba smartare med service i hela Sverige och se vad som skapar långvarig framgång, säger Camilla Jägerhem på Tillväxtverket.

De fem faktorerna för framgång är behov, förankring, samverkan, plan och riktning. Alla måste finnas på plats för att arbetet med service ska ge resultat. Det är inget arbete som är gjort en gång för alla, utan är en ständigt återkommande process.

Service är grunden för att företag och boende ska kunna finnas på en plats. Det handlar om dagligvaror, drivmedel, betaltjänster, post och apotek.

– I tätare strukturer fungerar detta av sig självt på kommersiella grunder. I glesa områden betyder förstås servicen lika mycket, men har inte lika stor kundkrets. Då måste man samarbeta och tänka ”kan jag driva ett företag som är ett kugghjul för andra på orten”, säger Camilla Jägerhem.

Ibland kan en affär gå bra trots litet kundunderlag. Då kan det handla om att en busshållplats ligger i närheten av affären. Skulle den tas bort, kan det vara avgörande för om platsen har service eller inte i framtiden.

– Det är precis den här typen av kunskap som är viktig när vi arbetar med de glesaste områdena i Sverige. Vi delar den nu till regioner, kommuner och lokala grupper som arbetar med att utveckla service på sin ort, Säger Camilla Jägerhem.

Idag presenterar Tillväxtverket framgångsformeln på Lokalekonomidagarna, som Sveriges lantbruksuniversitet ordnar.

Vill du veta mer om vårt arbete med service i hela landet?

Kontakta:

Camilla Jägerhem, handläggare på Tillväxtverket, telefon 08-6816593

Här finns kunskapen i kortformat och även exempel från projekt som arbetet med service. https://tillvaxtverket.se/amnesomraden/regional-kapacitet/service-i-landsbygder/kunskap-och-lardomar/sa-far-vi-servicearbete-att-fungera.html

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

Niklas Kjellberg

Niklas Kjellberg

Presskontakt Presschef 08-6819191
Daniel Schale

Daniel Schale

Presskontakt Presskontakt 08-6819191