Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Förenklingsresa för att underlätta svensk matexport

Enklare regler är en viktig fråga för att stärka de svenska livsmedelsföretagens tillväxt och export. Jordbruksverket, Livsmedelsverket och Tillväxtverket gör därför under hösten en gemensam besöksresa till företag i svensk livsmedelsindustrin, för att sedan påbörja arbetet med en handlingsplan.

– Vi vill träffa livsmedelsföretag för att upptäcka förbättringsmöjligheter för ökad tillväxt och export. Målet är att skapa förändring som gör verklig skillnad, att gå från prat till resultat, säger myndigheternas generaldirektörer Leif Denneberg, Stig Orustfjord och Gunilla Nordlöf.

Under hösten kommer de tre myndigheterna att besöka ett antal livsmedelsföretag runt om i landet, och i samband med dessa besök anordna träffar med andra aktörer som företagen möter i sin vardag. Företagen är valda för att representera olika bakgrund, storlek och inriktning inom den svenska livsmedelsindustrin. Exempel på aktörer som kan komma att medverka är kommuner, länsstyrelser, centrala myndigheter och branschorganisationer.

– Genom att myndigheterna tillsammans lyssnar till företagen får vi en gemensam helhetsbild av deras behov och förutsättningar så att vi kan underlätta för dem, säger de tre generaldirektörerna.

Fyra besök är planerade:

  • 27 oktober Norrmejerier, Burträsk
  • 20 november Klädesholmens Seafood, Tjörn
  • 1 december Nybergs Deli, Stockholm
  • 4 december Fria Bröd, Göteborg

Arbetssättet från Förenklingsresan har tidigare använts med fokus på lantbruksföretag. Den resan gav fler än 200 konkreta förenklingar, de flesta genomförda idag.

Mer information om förenklingsresan finns här.

För pressinformation om Förenklingsresan kontakta respektive pressansvariga.

Jordbruksverket: Urban Wigert, pressansvarig, telefon 036-15 59 05
Livsmedelsverket: Lukas Linné, pressekreterare, telefon 018-17 53 81
Tillväxtverket: Hanna Björklund, pressansvarig, telefon 08-681 92 13

Ämnen

Taggar

Presskontakt

Niklas Kjellberg

Niklas Kjellberg

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191
Jan Pettersson

Jan Pettersson

Presskontakt Presskommunikatör 08-6819191