Gå direkt till innehåll
Ny guide och checklista förenklar för evenemang

Nyhet -

Ny guide och checklista förenklar för evenemang

Nu lanserar Tillväxtverket en digital guide och checklista på verksamt.se som gör det enklare för småföretag och föreningar som ska arrangera publika evenemang inom kultur och idrott.  Checklistan hjälper dem att på bara några minuter veta vilka tillstånd som måste sökas och vilka uppgifter som ska lämnas.

De kan till exempel få veta om de behöver söka tillstånd från Polisen, begära ett serveringstillstånd och ta reda på hur avfall ska hanteras. Det finns även tips om hur man gör sitt evenemang så hållbart som möjligt. 

Peter Schröder som driver Restaurang Bleck och Bleck Forest, anordnar en hel del tillställningar och evenemang

- För mig, som inte är ett under av struktur och organisation, är det lätt att glömma allt jag behöver ansöka om och i vilken ordning det ska ske. Jag tycker att den här tjänsten är toppen och kommer både använda den själv och rekommendera den till andra, säger han.

Fram till och med den 6 december i år utfärdade Polisen över 18 000 tillstånd för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Innan guiden och checklistan togs fram var arrangörer tvungna att söka information på en rad olika webbplatser till exempel hos Polisen och kommunen och ibland även hos länsstyrelsen och hos andra myndigheter. Arrangörer har haft svårt att veta vilka tillstånd de behöver och var de hittar information.

- Känslan av att missa någonting har varit vanlig bland de arrangörer vi har intervjuat. Med checklistan får de nu snabbt en översiktlig bild av vilka tillstånd de behöver och information om vart de ska vända sig, säger Jenny Nordlöf, projektledare på Tillväxtverket.


Fakta

  • Guiden och checklistan för evenemang finns på verksamt.se som samlar information till företag från myndigheter. 
  • Den riktar sig till småföretag och föreningar och kan utöver kultur- och idrottsevenemang även användas för att arrangera festivaler, stadsfester, marknader, valborgs- och midsommarfirande, utställningar, mässor, demonstrationer, manifestationer samt cruising med mera. 
  • Guiden och checklistan för evenemang är framtagen inom programmet Serverat och utvecklingen har skett i samverkan med Polisen, kommuner och länsstyrelser. 
  • Sedan tidigare finns guider och checklistor framtagna för att starta restaurang, hotell, biodling och vattenbruk.

Till checklistan för att arrangera evenemang på verksamt.se/startaevenemang

Mer information

Jenny Nordlöf, projektledare Tillväxtverket

Telefon: 08-681 65 03

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Carin Carltoft

Carin Carltoft

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191