Gå direkt till innehåll
Ny guide och checklista förenklar för vattenbruk

Nyhet -

Ny guide och checklista förenklar för vattenbruk

Den som vill starta vattenbruk och odla fisk, skaldjur eller alger får räkna med att ge sig in i en regeltung bransch. Nu har Tillväxtverket tillsammans med Jordbruksverket och Livsmedelsverket lanserat en digital guide och checklista på verksamt.se som ska göra det enklare.

Genom att svara på frågor om verksamheten får företagaren på bara några minuter veta vilka tillstånd som måste sökas och vilka uppgifter som ska lämnas till kommunen, länsstyrelsen och myndigheter. Checklistan och guiden samlar all information på ett enda ställe. Företagaren behöver inte längre leta efter information på flera olika webbplatser.

- Samverkan med vattenbruksbranschen har varit central i utvecklingen av guiden och checklistan. Genom att myndigheter, länsstyrelser, kommuner och odlare alla varit med i arbetet har vi kunnat skapa en gemensam helhetsbild över vad som behöver förenklas och förbättras. Checklistan på verksamt.se är ett första steg för att göra det enklare för företag i vattenbruksbranschen, säger Jenny Nordlöf, projektledare på Tillväxtverket. 

Vattenbrukaren Johan Ljungquist, vd och medgrundare av Gårdsfisk i Skåne, har testat den nya checklistan. 

- Vattenbruk är en väldigt kunskapstung bransch där man behöver kunskap inom alltifrån biologi till kemi och teknik, så allt som förenklar vårt företagande är värdefullt. Checklistan är överskådlig och gör det enkelt att förstå. Den hade helt klart underlättat och snabbat på processen när vi själva startade. Men även nu när vi redan är i gång och håller på att skala upp så är det en bra hjälp, säger Johan Ljungquist.

Guiden och checklistan för vattenbruk finns på verksamt.se som samlar information till företag från myndigheter. Den kan användas av vattenbrukare som ska odla fisk, kräftor, räkor, musslor, ostron och alger. Sedan tidigare finns guider och checklistor framtagna för restaurang, hotell och biodling. 

Guide och checklista för att starta vattenbruk - verksamt.se

Fler checklistor på verksamt.se 

Mer information

Michael Heuman Tillväxtverket 08-681 91 97

Kristina Ljungdahl, Tillväxtverket 08-681 95 09

Ämnen

Taggar

Presskontakt

Niklas Kjellberg

Niklas Kjellberg

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191
Jan Pettersson

Jan Pettersson

Presskontakt Presskommunikatör 08-6819191