Gå direkt till innehåll
Ny plattform stärker innovation med öppna data

Nyhet -

Ny plattform stärker innovation med öppna data

Öppna data bidrar till att lösa samhällsutmaningar och skapa innovativa tjänster. Tillväxtverket får nu i uppdrag att främja användningen av öppna data och datadriven innovation. I uppdraget ingår att utveckla en plattform för utmaningsdriven innovation som offentliga aktörer kan använda till nya lösningar.

Öppna data är digital information som vem som helst kan använda. Det finns till exempel i appar som bygger på väderdata från SMHI, kartinformation från Lantmäteriet och statistik från SCB. Företag utvecklar också nya tjänster genom datadriven innovation.

-Nästa stora affärsidé kan komma från offentliga data. Därför är insatser som bidrar till att öka såväl utbud som efterfrågan av offentliga data betydelsefulla. Det finns en tillväxtpotential i miljardklassen, säger Tillväxtverkets chefsstrateg inom området digitalisering, Lena Carlsson.

Uppdraget är ett pilotprojekt under 2017 till och med 2018 med en budget på 4,5 miljoner kronor. Arbetet ska genomföras i samarbete med Riksarkivet, Vinnova och Upphandlingsmyndigheten.

Mer information:

Lena Carlsson, chefsstrateg digitalisering,

08- 681 91 57

Vad gör Tillväxtverket inom digitalisering?

Civilminister Ardalan Shekarabis debattartikel om uppdraget i Dagens Nyheter


Ämnen

Kategorier

Presskontakt

Daniel Schale

Daniel Schale

Presskontakt Presskontakt 08-6819191