Gå direkt till innehåll
Ökat intresse för socialt företagande

Nyhet -

Ökat intresse för socialt företagande

Intresset för samhällsentreprenörskap växer. Tillväxtverket har tillsammans med 17 regioner hittills kartlagt cirka 700 sociala företag i olika branscher. Enligt en EU-rapport finns det ungefär 3 000 sociala företag i Sverige.

För att skapa hållbar tillväxt behövs fler företag som bidrar till sociala och miljömässiga samhällsvinster. Tillväxtverket har under de senaste åren främst fokuserat på att stärka arbetsintegrerande sociala företag, ASF. Nu har vi ett nytt uppdrag för samhällsentreprenörskap och socialt företagande utifrån en bredare perspektiv där även företag som fokuserar på andra samhällsutmaningar, som miljömässiga (matsvinn, klädesindustrin, resor) eller hälsorelaterade (psykisk hälsa) räknas in.

En ny sammanställning visar att ungefär 90 kommuner är engagerade i socialt företagande, exempelvis genom att de köper tjänster av sociala företag eller samverkar genom partnerskap.

-Vi kan se att intresset har ökat, inte minst därför att socialt företagande är ett kraftfullt verktyg för hållbar tillväxt. Det är glädjande att se att allt fler inom både offentlig sektor och privata näringslivet ser detta och agerar för att främja socialt företagande, säger Rebecka Hinn på Tillväxtverket.

Nästa vecka, 7 oktober, är vi med det årliga nationella eventet Stora Sociala Företagsdagen i Göteborg. Där lyfter vi vikten av samverkan mellan rådgivarorganisationer för att underlätta för de sociala företagen.

Den 12-13 november deltar vi på den årliga nationella mötesplatsen för social innovation; Social Innovation Summit, i Malmö och lyfter affärer som ger samhällsvinster.

Mer information:

Rebecka Hinn 08-681 66 58 rebecka.hinn@tillvaxtverket.se

Om Stora Sociala Företagsdagen i Göteborg 7 oktober

Om Social Innovation Summit 12–13 november i Malmö

Om Tillväxtverkets arbete för socialt företagande 

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

Niklas Kjellberg

Niklas Kjellberg

Presskontakt Presschef 08-6819191
Daniel Schale

Daniel Schale

Presskontakt Presskontakt 08-6819191