Gå direkt till innehåll
Batterifabrik får regionalt investeringsstöd

Pressmeddelande -

Batterifabrik får regionalt investeringsstöd

Tillväxtverket bidrar till finansieringen av en ny batterifabrik i Skellefteå. Företaget Northvolt får ett regionalt investeringsstöd på 30 miljoner kronor. Totalt investerar företaget flera miljarder i batterifabriken.

Syftet med stödet är att säkra företagets tidplan att möta en ökad efterfrågan på batterier med storskalig produktion.

Northvolt investerar både i en fabrik för storskalig tillverkning i Skellefteå och i en forskning- och utvecklingsanläggning i Västerås. Verksamheten i Västerås beräknas komma i gång under 2019. Konstruktionen av första etappen i Skellefteå väntas bli klar under 2020.

Northvolt har tidigare fått statligt stöd av Energimyndigheten och innovationsmyndigheten Vinnova. Europeiska Investeringsbanken har bidragit till att finansiera anläggningen i Västerås och har även fattat ett principbeslut att bidra till finansiering av fabriken i Skellefteå. Flera stora företag har också investerat i Northvolt.

- Satsningen är strategisk för regionen, Sverige och industrin i Europa. Europeiska Investeringsbankens engagemang visar att EU-kommissionen ser batteritillverkning och återvinning av batterier som viktigt när vi går från fossil till förnybar energi, säger Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf.

Företag i vissa geografiska områden kan söka regionalt investeringsstöd av Tillväxtverket och ett flertal regioner. Under 2018 beviljade Tillväxtverket regionala investeringsstöd på totalt 126 miljoner kronor.

Om regionalt investeringsstöd

Mer information: 

Tim Brooks, avdelningschef Företag 08-681 91 25

Eva Rosenthal, enhetschef Kapitalförsörjning 08-681 77 26

Ämnen

Taggar


Tillväxtverket är en nationell myndighet som hör till näringsdepartementet. Genom kunskap, nätverk och finansiering skapar vi bättre förutsättningar för befintliga och framtida företag och attraktiva regionala miljöer där företag utvecklas.

Presskontakt

Niklas Kjellberg

Niklas Kjellberg

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191
Jan Pettersson

Jan Pettersson

Presskontakt Presskommunikatör 08-6819191