Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Fem miljoner till affärsutveckling i kreativa näringar

Tillväxtverket fördelar fem miljoner kronor till affärsutveckling i företag inom kulturella och kreativa näringar. Sammanlagt fem regioner och län deltar i pilotsatsningen; Stockholm, Gotland, Sörmland, Värmland och Västra Götalands län.  

Kulturella och kreativa näringar består av många små och något färre medelstora företag. Delar av de här företagens marknad är förhållandevis nya och relativt outvecklade. Samtidigt finns en stor innovationskraft och kompetenser som kan utvecklas och spridas i högre utsträckning än vad som görs idag.

För att stimulera till konkurrenskraftiga företag och en utveckling av marknaden och ett internt lärande om de här företagen och deras behov driver Tillväxtverket tillsammans med partnerskap i fem regioner en ny satsning på utvecklingscheckar till företagare inom kulturella och kreativa näringar. 

Företagen kan söka ”små” eller ”stora” utvecklingscheckar.  De små utvecklingscheckarna omfattar summor på 10 000 – 25 000 kronor. Det krävs ingen medfinansiering och syftet är att pengarna ska gå till i huvudsak affärsutveckling, till exempel juridisk rådgivning, utbildning eller en förstudie.

De stora utvecklingscheckarna är på 50 000- 350 000 kronor. Här ställs krav på medfinansiering på 30 procent. Bidraget ska främst gå till utveckling av tjänster eller arbetssätt, men det kan även gå till utveckling av varor. Med hjälp av checken kan företaget till exempel finansiera implementering av ett nytt arbetssätt eller få stöd för att utveckla ett nytt affärskoncept. 

Företag med max 50 anställda kan ansöka om utvecklingscheckar med start i november 2011. Exempel på företag som kan söka är inom musik/ljud, digitala spel, konsthantverk, mode, film, foto.

Pengarna fördelas till fem regioner. Stockholm, Gotland och Södermanland får sammanlagt två miljoner kronor. Värmland får en miljon kronor och Västra Götaland två miljoner kronor.

Kontaktpersoner, regionala partnerskap:

Stockholms län, Sörmland, Gotland  Anders Nordborg Telefon: 08-785 44 75 anders.nordborg@lansstyrelsen.se

Region Värmland Thorbjörn Bäckström Telefon: 070-814 93 62 thorbjorn.backstrom@almi.se

Region Västra Götaland Christer Löfqvist  Telefon: 0520-894 04 christer.lofqvist@almi.se

Tillväxtverket arbetar för fler och växande företag samt ett konkurrenskraftigt näringsliv i alla delar av landet. En del av verksamheten handlar om att främja och underlätta för ökat entreprenörskap och företagande inom kulturella och kreativa näringar. Tillväxtverket satsar sammanlagt cirka 42 miljoner kronor på kulturella och kreativa näringar under perioden 2010-2012.  

Ytterligare information:

Stina Algotson, projektansvarig, 08-681 94 58

Henrietta Schönenstern, projektansvarig, 08-681 92 79

Ämnen

Taggar


Vi gör det möjligt för fler att förverkliga affärsidéer genom att stödja utveckling av företag och marknader och göra det enklare att vara företagare. Våra insatser för entreprenörskap kan delas in i tre områden: affärsutveckling, kapitalförsörjning och enklare företagande. Dessutom bidrar vi till förnyelse inom tre utvalda marknader: vård och omsorg, miljödrivna marknader samt de rese- och upplevelsedrivna marknaderna.

Presskontakt

Niklas Kjellberg

Niklas Kjellberg

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191
Jan Pettersson

Jan Pettersson

Presskontakt Presskommunikatör 08-6819191

Relaterat material