Gå direkt till innehåll
FemTech – Nytt acceleratorprogram för kvinnor i techindustrin

Pressmeddelande -

FemTech – Nytt acceleratorprogram för kvinnor i techindustrin

Satsningarna på entreprenörskap bland kvinnor inom techindustrin behöver utvecklas. Därför samarbetar Tillväxtverket nu med techinvesteraren Wellstreet och startar acceleratorsprogrammet FemTech Bootcamp.

Programmet hålls i höst och inriktar sig helt på startupbolag som drivs av kvinnor. Tio utvalda startupbolag från hela Sverige får möjligheten att ta del av startupscenen i Stockholm, erbjudas kunskap, nätverk och möjligheten att arbeta med några av Sveriges främsta techstjärnor, investerare och potentiella kunder.

Sverige är ledande när det gäller innovation och digitalt entreprenörskap, men techindustrin är långt ifrån jämställd. Entreprenörer som är kvinnor vittnar om att de har svårare att till exempel få tillgång till riskkapital jämfört med manliga kollegor. Endast en av tio ledamöter i techbolagens styrelser är kvinnor och det ser likadant ut bland i större startupbolag. En nyckel till förändring är att uppmuntra fler kvinnor att ta sig in i techindustrin.

-Vi behöver hitta nya vägar för att skapa möjligheter för fler kvinnor inom tech-sektorn. Genom satsningen på acceleratorprogrammet FemTech Bootcamp kan vi uppmärksamma fler förebilder och framgångsexempel, säger Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf.

-Det behövs fler konkreta insatser för att lyfta fler kvinnor i rampljuset samt skapa ett starkt community som erkänner att kapitalet från både privat och offentlig sektor fortfarande inte är rättvist fördelat. Granskningar visar att under 1% av kapitalet går till techbolag startade av kvinnor, något som vi bör omvärdera för ökad jämställdhet, säger Sïmon Saneback, serieentreprenör och medgrundare till Wellstreet.

Sista ansökningsdag till FemTech Bootcamp är 17 augusti 2018. Programmet är kostnadsfritt och pågår mellan 17-21 september 2018. För att kvalificera sig ska företagets produkt eller tjänst vara marknadsintroducerad eller marknadsnära. Företag från hela landet är välkomna att ansöka på femtech.io

I två år har Tillväxtverket drivit Startup-Sweden, där startupentreprenörer erbjuds praktiska och konkreta verktyg för att skapa nya affärsmöjligheter. Startup-Sweden har resulterat i över 70 miljoner kronor i riskkapital till deltagande bolag.

Anmälan till FemTech Bootcamp

Om Startup-Sweden

Mer information:

Arash Sangari, arash.sangari@tillvaxtverket.se, 076-341 06 63

Sïmon Saneback, press@wellstreet.se, 08-559 167 00

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Carin Carltoft

Carin Carltoft

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191