Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Guide för musiker underlättar företagande

Nu ska det bli enklare att starta och driva företag inom musikbranschen. Tillväxtverket har tagit fram en webbaserad branschguide, den första av sju guider som ska underlätta vardagen för etablerade och blivande företagare inom kulturella och kreativa näringar. 

Branschguiden riktar sig främst till musiker, kompositörer och personer som vill starta skivbolag. Den publiceras på företagarsajten www.verksamt.se och innehåller en checklista där användaren kan fylla i ett antal frågor och sedan få en lista med saker att tänka på när företaget startas och drivs. Där finns även artiklar om upphovsrätten, avtalsfrågor och moms.

Den webbaserade branschguiden har tagits fram i samråd med organisationer inom musikbranschen; STIM, SAMI, Musikerförbundet, IFPI, SOM och SMFF. Under våren utvecklas guiden med inspirationsartiklar om företagare inom kulturella och kreativa näringar som har blivit framgångsrika inom sin bransch.

- Branschguiderna inom kulturella och kreativa näringar ska underlätta vid företagsstart och samtidigt bidra till att visa på dessa näringarnas utvecklings- och tillväxtpotential. Tillväxtverket får många förfrågningar inom musikområdet - inte minst från unga – därför föll det sig naturligt att ta fram den första branschguiden för just musikområdet, säger Per-Olof Remmare, programansvarig på Tillväxtverket.

Följande webbaserade branschguider planeras under våren 2011:

Dataspel

Litteratur och text

Mode och design

Bild och form

Film

Scenkonst

De myndigheter som deltar i arbetet med branschguiderna är Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Riksarkivet, Riksantikvarieämbetet, Svenska filminstitutet och Tillväxtanalys.

Tillväxtverket arbetar offensivt för hållbar tillväxt i hela landet genom att underlätta företagande. En av insatserna är att skapa goda förutsättningar för entreprenörer och blivande företagare inom kulturella och kreativa näringar att utveckla sina affärsidéer och sitt företagande. Branschguiderna är en del i handlingsplanen för kulturella och kreativa näringar, som är en nationell satsning på 73 miljoner kronor under tiden 2009-2012.

Ytterligare information:

Fredrik Sandberg, projektledare, 08-681 77 24

Per-Olof Remmare, programansvarig 08-681 94 92

Helena Nyberg Brehnfors enhetschef Entreprenörskap 08-681 96 37

 

http://www.verksamt.se/musik

Ämnen

Taggar


Tillväxtverket är en nationell myndighet som hör till näringsdepartementet. Genom kunskap, nätverk och finansiering skapar vi bättre förutsättningar för befintliga och framtida företag och attraktiva regionala miljöer där företag utvecklas.

Presskontakt

Niklas Kjellberg

Niklas Kjellberg

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191
Jan Pettersson

Jan Pettersson

Presskontakt Presskommunikatör 08-6819191

Relaterat material