Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Innovationsupphandling kan lyfta miljödrivna affärer

Miljöteknik och cleantech är aktuella ämnen i klimatdebatten. Och miljöföretagens systemlösningar har en stor exportpotential, men det behövs satsningar på ett tidskrävande och riskfyllt förarbete för att lyckas.

 Tillväxtverket presenterar i dag den första i en serie faktafoldrar om möjligheter och hinder för små och medelstora företag på miljömarknaderna. En av slutsatserna är att det behövs fler svenska referens- och demonstrationsanläggningar och en satsning på innovationsupphandling för få fart på de miljödrivna affärerna.

 - Våra erfarenheter visar att små svenska företag som säljer varor och tjänster på miljöområdet efterfrågar ett stöd för att utveckla sina affärer och kunna skapa ett gemensamt erbjudande, säger Kristina Mårtensson, ansvarig för Tillväxtverkets program Miljödrivna marknader.

 Ett annat problem är bristen på lite större lokomotivföretag som drar det tunga lasset med att etablera kontakter med beställare i andra länder. Eftersom miljöbranschen i Sverige till stor del består av mindre företag är det inte många företag som själva kan ta på sig den rollen.

 Andra viktiga faktorer som kan underlätta exporten av svenska systemlösningar är att det finns en hemmamarknad som kan fungera som ekonomisk bas för miljöföretagen och som referens för kunderna.

 Tillväxtverkets program Miljödrivna marknader omfattar cirka 45 miljoner kronor under 2009 -2010 och riktar sig till små och medelstora företag som tillsammans vill utveckla sina affärer.

Programmet stödjer fyra områden:

  • Utveckling av företagsnätverk och mötesplatser
  • Rådgivning inom miljödriven affärsutveckling
  • Utveckling av gemensamma systemlösningar
  • Samordning och stöd vid upphandling

Ytterligare information:

Kristina Mårtensson, programansvarig Tillväxtverket 08- 681 95 33

Jan Persson, analytiker Tillväxtverket  08-681 91 84

 

Ämnen

Kategorier


Tillväxtverket arbetar offensivt för hållbar tillväxt i hela landet genom att underlätta företagande.

Kontakter

Carin Carltoft

Carin Carltoft

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191