Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Investerande kvinnor bra för tillväxt och mångfald

Kvinnor som är affärsänglar tenderar i större utsträckning än män att investera i kvinnors företag. Kvinnor är också mer motiverade att investera i nästa generations entreprenörer.

Det visar en ny rapport från Tillväxtverket som presenteras vid ett lunchmöte på fredagen. Enligt rapporten leder kvinnors erfarenheter av företagande till en ökad mångfald i näringslivet. Kvinnor investerar till exempel i högre grad i tjänstesektorn, som traditionellt inte är så investeringsintensiv.

- Vi behöver mer kunskap om affärsängelnätverk för och med kvinnor i Sverige. De pilotprojekt som Tillväxtverket medfinansierar och kartläggningarger oss den kunskap vi behöver om vad som möjliggör och hindrar kvinnors möjligheter att utvecklas som affärsänglar och driva tillväxtföretag. Och det ärviktigt för tillväxten, säger Gunilla Thorstensson, programansvarig för Främja kvinnors företagande 2007-2009.

Uppskattningsvis är fem procent av Sveriges affärsänglar kvinnor. Kvinnor är underrepresenterade inom riskkapitalbranschen. Fler satsningar på kvinnor som affärsänglar ger enligt rapporten fler möjligheter till finansieringskällor för tillväxtföretagare.

Rapporten är en del av Tillväxtverkets arbete inom programmet Främja kvinnors företagande 2007-2009, som myndigheten driver på regeringens uppdrag. Ett fokus i programmet är att göra det mer möjligt för kvinnor i dag och i framtiden att driva och utveckla företag. Insatserna har hittills nått över 50 000 personer, blivande och befintliga företagarkvinnor, företagsrådgivare med flera och finansierat över 500 projekt.

Läs mer om programmet

www.tillvaxtverket.se/kvinnorsforetagande

Ytterligare information

Karin Östberg, projektledare 08-681 66 20

Gunilla Thorstensson, programansvarig, 08-681 65 87

Ämnen

Kontakter

Carin Carltoft

Carin Carltoft

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191