Gå direkt till innehåll
Stora Coop Visby
Stora Coop Visby

Pressmeddelande -

Klimatpositiv gård och matbutik med vinylskivor bland de nominerade till Stora Turismpriset 2022

Nu är nomineringarna till årets Stora Turismpris klara. Priset, som delas ut för 29:e året i rad, delas ut till en verksamhet som på ett innovativt och hållbart sätt bidrar till att utveckla besöksnäringen.

De nominerade erbjuder en stor bredd av upplevelser. Bland annat ger de besökarna unika naturupplevelser, mat i världsklass, konst på stadens gator, cykelpaket i spåren av Astrid Lindgren, musikupplevelser eller kunskap om till exempel friluftsliv, raps och fossilfri odlingsteknik.

– Årets nominerade har glädjande nog stort fokus på att utveckla en hållbar turism. Verksamheterna har innovativa lösningar på utmaningar kring hållbarhet både vad det gäller att minska klimatavtrycket och att ta hand om och behålla sina anställda. De är alla förebilder i att utveckla besöksnäringen, säger, Lars Christensen, ordförande for Stiftelsen for kunskapsfrämjande inom turism.

  För att kunna vinna Stora Turismpriset måste de nominerade kunna visa att de bidrar till nytänkande och innovativ utveckling av besöksnäringen. Dessutom ska de arbeta metodiskt och målmedvetet för att utveckla, sprida och dela kunskaper och för att utveckla en hållbar verksamhet.

  Tillväxtverket är huvudman för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism som delar ut Stora Turismpriset, Årets ciceron och arbetar för att sprida kunskap till besöksnäringens aktörer. De 21 kandidaterna nomineras i sina respektive län. Priset delas ut den 30 november på Vasateatern i Stockholm i samband med konferensen Besöksnäringen på agendan.

  De nominerade från varje län (från norr till söder):

  Arctic Bath
  , Norrbotten
  The Wood Hotel i Sara Kulturhus
  , Västerbotten
  Hotell Höga Kusten
  , Västernorrland
  Trangia
  , Jämtland Härjedalen
  Destination
  Järvsö, Gävleborg
  Carl Larsson-gården
  , Dalarna
  Mattila natur- & kulturförening
  , Värmland
  OpenArt
  , Örebro län
  Hälsodestinationen
  Svartådalen, Västmanland
  Näsets Gröna
  , Uppsala län
  Live Nation Sweden
  , Stockholms län
  Pater Noster
  , Västra Götaland
  Lindeborgs eco retreat
  , Södermanland
  Naturlogi
  , Östergötland
  Stora Coop Visby
  , Gotland
  Cykla i filmlandskapet Småland
  , Jönköpings län
  Knystaforsen
  , Halland
  RentBike
  , Kronoberg
  Hotell
  Borgholm, Kalmar län
  Pensionat
  Järnavik, Blekinge
  Gunnarshögs
  Gård, Skåne

  Länkar:

  Om de nominerade från varje län (här finns texter om de nominerade): Stora Turismpriset 2022 - Tillväxtverket (tillvaxtverket.se)
  Om Stora Turismpriset: Stora Turismpriset - Stora Turismpriset - Tillväxtverket (tillvaxtverket.se)

  Mer information:

  Sanna Berg
  Kansliet för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism på Tillväxtverket
  Telefon: 072–243 4901

  Ämnen

  Kategorier


  Tillväxtverkets uppdrag är att i alla delar av Sverige främja näringslivsutveckling och hållbar regional tillväxt samt att förvalta och genomföra strukturfondsprogram. Vårt arbete handlar om att stärka företagens konkurrenskraft. Konkurrenskraft skapas av innovativa och växande företag som verkar i attraktiva regioner. Vi erbjuder kunskap om företag och regioner, nätverk för effektiv samverkan och finansiering som stärker näringslivet och regioners och kommuners utveckling.

  Kontakter

  Carin Carltoft

  Carin Carltoft

  Presskontakt Pressansvarig 08-6819191