Gå direkt till innehåll
Miljonsatsning på skogsmaskintillverkare i Umeå

Pressmeddelande -

Miljonsatsning på skogsmaskintillverkare i Umeå

Skogsmaskintillverkaren Komatsu Forest AB investerar flera hundra miljoner kronor i produktion och ny anläggning i Umeå. Tillväxtverket delfinansierar investeringen med 56 miljoner kronor i regionalt investeringsstöd som bidrar till innovation, export och nya jobb.

Komatsu Forest AB utvecklar och tillverkar tekniskt avancerade skogsmaskiner som främst riktar sig till exportmarknaden och är en av Umeå kommuns största privata arbetsgivare med över 500 anställda.

Företaget har vuxit ur sina nuvarande lokaler och övervägde att expandera delar av sin verksamhet utomlands. Nu väljer de istället att expandera i regionen.

Investeringen, som delfinansieras med regionalt investeringsstöd från Tillväxtverket, ska användas till att bygga en effektiv och hållbar produktionsanläggning. Etableringen ger också förutsättningar att utöka verksamheten med ytterligare tillverkning.

– Det här är en strategisk investering för regionen och för Sverige när företaget väljer att satsa på utveckling både i den egna verksamheten och i branschen. Det gör att innovativ svensk skogsteknik kan fortsätta att vara världsledande och gå på export, säger Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf.

Företag i vissa geografiska områden kan söka regionalt investeringsstöd av Tillväxtverket och ett flertal länsstyrelser/regionförbund. Under 2017 beviljade Tillväxtverket regionala investeringsstöd på totalt 106 miljoner kronor.

Större företags produktion förutsätter ofta att det även finns mindre företag i närheten som levererar komponenter och tjänster. Tillväxtverket har också flera erbjudanden inom satsningen Smart industri, som riktar sig till små och medelstora industriföretag eller industrinära tjänster.

Om regionala investeringsstöd

Om Smart industri

Mer information:

Eva Rosenthal, enhetschef Kapitalförsörjning 08-681 77 26

Martin Ärlestig, fabrikschef Komatsu Forest AB 090-70 93 00

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Carin Carltoft

Carin Carltoft

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191