Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nordiska besökare är turismens kassakor

Besökare från Finland och Norge spenderar ungefär en tusenlapp om dagen under sin vistelse i Sverige. Utländska besökare från Danmark, Finland och Norge spenderar mer per person och dag under vistelsen som endagsbesökare än som flerdagsbesökare.

Det visar Tillväxtverkets gränsundersökning om konsumtionen bland inkommande besökare i Sverige, som presenterades på ett seminarium under Almedalsveckan i Visby på torsdagen.

 De utländska besökarnas konsumtion fördelas bland annat på kategorier som boende, restaurang, hyrbil och shopping. I genomsnitt spenderade utländska resenärer totalt 750 svenska kronor per person och dag under sitt besök i Sverige (jfr IBIS 2002 så var genomsnittligt utlägg 624 kronor per person och dag). Vid en jämförelse av de sju största marknaderna visar det sig att besökare från Finland spenderar mest per person och dag, 1045 kronor, följt av Norge med 884 kronor och USA 829 kronor.

 Under vistelsen spenderade flerdagsbesökare i Sverige 750 kronor i genomsnitt jämfört med 876 kronor för en dagsbesökare per person och dag i Sverige. Flerdagsbesökare från USA spenderade mest, 1040 kronor, följt av Finland 942 kronor och Norge 863 kronor. medan flerdagsbesökare från Polen spenderade minst per person och dag under vistelsen med 375 sek. Långväga gäster har större konsumtion som flerdagsbesökare än som endagsbesökare.

 Endagsbesökare från Finland spenderade mest under vistelsen med 1208 kronor per person och dag följt av Norge och Danmark, 1065 kronor respektive 714 kronor per person och dag. Endagsbesökare från USA spenderar minst per person och dag under vistelsen med 210 kronor, vilket kan förklaras av att större del är förutbetalt innan avresa.

 IBIS-undersökningen bygger på drygt 20 000 intervjuer med utländska besökare vid de mest använda gränspassagerna när de lämnade Sverige. Hela undersökningen IBIS 2011 går att beställa och ladda hem på www.tillvaxtverket.se

 Tillväxtverket underlättar förnyelse i företag och regioner, och gör det enklare för företag. Tillväxtverket är en nationell myndighet. En av Tillväxtverkets uppgifter är att ansvara för den officiella turiststatistiken och sprida kunskap om turismens utveckling i Sverige. Tillväxtverket är också ansvarig myndighet för turism och besöksnäringsfrågor och utvecklar näringspolitiska insatser för främjande av turistföretagande och entreprenörskap.

 

Ytterligare information

Therese Lindberg, projektledare IBIS 08-681 91 03

 

Ämnen

Taggar


Tillväxtverket är en nationell myndighet som hör till näringsdepartementet. Vi har uppdrag inom entreprenörskap och regional tillväxt. Tillväxtverket förvaltar EU-medel i åtta regionala strukturfondsprogram och ett gränsregionalt samarbetsprogram.

Presskontakt

Niklas Kjellberg

Niklas Kjellberg

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191
Jan Pettersson

Jan Pettersson

Presskontakt Presskommunikatör 08-6819191

Relaterat material