Gå direkt till innehåll
Ny digital plattform ska stärka svenska techbolag

Pressmeddelande -

Ny digital plattform ska stärka svenska techbolag

Svensk tech fortsätter att växa och når idag Europas högsta värdering per capita. På den nya plattformen Sweden Tech Ecosystem tillgängliggörs öppen och kostnadsfri data om svenska teknikbolag, för att effektivisera kontakten mellan bolag och investerare och minska tröskeln för entreprenörer i olika stadier att få tillgång till finansiering.

- Sweden Tech Ecosystem visar på bredden av svensk innovation inom vårt land. Svenska startups och techföretag är en viktig och växande sektor i Sverige. Genom att regeringen nu får tillgång till bättre data kring hur dessa företag utvecklas samt var de finns kommer vi ges bättre förutsättningar att stötta sektorn genom policyinsatser, säger näringsminister Ibrahim Baylan.

Effektivare kontakter 

    Arbetet med Sweden Tech Ecosystemhar pågått under våren och sommaren 2021 och genomförs som ett myndighetssamarbete mellan Business Sweden, Svenska institutet, Tillväxtverket och Vinnova. Databasen är primärt utvecklad för att öppna upp nätverken och möjliggöra en mer effektiv kontakt mellan techbolag och investerare, på nationell och internationell nivå.

    - Jag är otroligt glad över att se detta lanseras då vi vet att just data, information och nätverk är de stora hindren för många entreprenörer att komma vidare. Det ska inte spela roll vart i landet du befinner dig eller vilka nätverk du har tillgång till. Genom plattformen skapas transparens som möjliggör för fler entreprenörer att med rätt stöd bygga vidare på de innovationer som vi behöver mer av i vårt samhälle, kommenterar Nora Bavey, General Partner på Unconventional Ventures.

    Kostnadsfri tillgång

    Sverige blir genom lanseringen en del av det nätverk av plattformar där även Frankrike, Storbritannien, Berlin och Amsterdam ingår. Plattformens data uppdateras löpande via en kombination av AI, algoritmer och API:er som kontinuerligt genomsöker offentliga källor. Omfattande data finns tillgängligt utan medlemskap och ett kostnadsfritt konto kan skapas för den som önskar få tillgång till alla funktioner. Aktörer inom ekosystemet kan även ansöka om tillgång till den profil som redan finns på plattformen och själv uppdatera informationen.

    Max Friberg, VD och Co-founder på Inex One, kommenterar den nya plattformen:

    - En plattform som denna har potential att stimulera nyföretagande i Sverige genom att agera portal till svenska techbolag för både nationella och internationella aktörer. Transparens och tillgång till data möjliggör tillit – som är avgörande vid investeringar och affärsbeslut. Ökad transparens kring svensk tech ger bättre tillgång till kapital för bolagen och därmed en lägre kapitalkostnad. Allt handlar om data.

    Plattformen Sweden Tech Ecosystem tillgängliggör data och möjligheter för en bred målgrupp, däribland:

    • Entreprenörer och grundare – En effektivare väg till investerare och talang.
    • Investerare – Hitta nya och snabbväxande techbolag.
    • Inkubatorer och acceleratorer – Följa tidigare alumnis utveckling.
    • Beslutsfattare, myndigheter, företagsfrämjare – Tillgång till transparent data om svensk tech med möjliga jämförelser mellan sektorer, regioner och länder.
    • Arbetssökande – Hitta nästa arbetsplats via plattformens ”job openings” kategori.
    • Research – Möjlighet att följa bolag och identifiera trender inom ekosystemet.

    För mer information om Sweden Tech Ecosystem, vänligen kontakta:
    Lisa Nordlund, Tillväxtverket: lisa.nordlund@tillvaxtverket.se

    Ämnen

    Kategorier


    Tillväxtverkets uppdrag är att i alla delar av Sverige främja näringslivsutveckling och hållbar regional tillväxt samt att förvalta och genomföra strukturfondsprogram. Vårt arbete handlar om att stärka företagens konkurrenskraft. Konkurrenskraft skapas av innovativa och växande företag som verkar i attraktiva regioner. Vi erbjuder kunskap om företag och regioner, nätverk för effektiv samverkan och finansiering som stärker näringslivet och regioners och kommuners utveckling.

    Kontakter

    Carin Carltoft

    Carin Carltoft

    Presskontakt Pressansvarig 08-6819191