Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ny myndighet för tillväxt i hela landet

I dag föds en ny myndighet; Tillväxtverket. Myndigheten fördelar totalt 4,7 miljarder kronor under 2009 till satsningar som bidrar till en konkurrenskraftig och hållbar tillväxt. I svåra ekonomiska tider är utvecklingspotentialen i hela landet en stark kraft att räkna med.

- Min ambition är att Tillväxtverket ska vara en offensiv medspelare för såväl företag som nationella, regionala och lokala aktörer. Vi ska arbeta för tillväxt oavsett om det sker i landsbygd eller storstad. Vi ska även utveckla ett brett internationellt samarbete, säger Christina Lugnet, generaldirektör för Tillväxtverket.

Myndigheten tar över verksamhet som tidigare fanns inom Nutek och delar av Glesbygdsverket samt Konsumentverkets uppdrag kring kommersiell och offentlig service.

Tillväxtverket arbetar för att:

  • Utveckla företag och stärka tillväxten inom befintliga näringar och nya kreativa områden.
  • Förenkla för företag genom att mäta, analysera och ge förslag till regelförenklingar.
  • Samla tillväxtarbetet och stödja utvecklingen för hållbar tillväxt i gles- och landsbygd, små och medelstora städer samt storstadsområden.
  • Samordna arbetet mellan olika aktörer för att nå en god servicenivå för medborgare och företag i hela landet.
  • Förvalta strukturfonderna effektivt.



Tillväxtverket fördelar 4,7 miljarder kronor i år, varav EU-medel står för ungefär hälften (2,4 miljarder kronor). Pengarna går bland annat till näringslivsutveckling (333 miljoner kronor), regionalt investeringsstöd (160 miljoner kronor), riskkapital till små och medelstora företag (hittills beslutat 419 miljoner kronor) och näringslivssamarbete med Danmark och Norge (130 miljoner kronor).

Tillväxtverket har elva kontor på nio orter. Åtta av dem är programkontor som ansvarar för uppdrag kopplat till de regionala strukturfondsprogrammen. De andra tre kontoren finns i Stockholm, Östersund och Arjeplog.

Ytterligare information:
Christina Lugnet, generaldirektör 070-5185080

Tillväxtverket bildades den 1 april 2009. Myndigheten ska arbeta för fler och växande företag samt ett hållbart och konkurrenskraftigt näringsliv i alla delar av landet.

 

Ämnen

Kontakter

Carin Carltoft

Carin Carltoft

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191