Gå direkt till innehåll
 Ny tjänst på verksamt.se förenklar för livsmedelsföretag

Pressmeddelande -

Ny tjänst på verksamt.se förenklar för livsmedelsföretag

Idag lanseras en ny tjänst på verksamt.se som möjliggör för svenska livsmedelsföretag att söka tillstånd och lämna uppgifter hos olika myndigheter på ett och samma ställe. Först ut att få tillgång till tjänsten är företagare som vill starta vattenbruk och odla fisk på land.

Den nya tjänsten bygger på att data hämtas från olika myndigheter och samlas på den myndighetsgemensamma webbplatsen verksamt.se. Tjänsten förenklar för företag som inte behöver lämna samma uppgift till olika myndigheter utan i stället kan använda sig av förifylld information om sin verksamhet och på så sätt spara tid. Det blir även möjligt för företag att kunna följa statusen på sina olika myndighetärenden på en och samma sida på verksamt.se.

- Vattenbruk är en ung och än så länge liten bransch, men vi har redan börjat skala upp tjänsten så att den ska kunna användas av företag i hela livsmedelskedjan. Då kommer 150 000 företag i över 100 branscher att omfattas, säger Robert Kron, projektledare på Tillväxtverket.

En konkurrenskraftig livsmedelskedja

Tillväxtverket har tagit fram den nya tjänsten som en del av myndighetens uppdrag inom livsmedelsstrategin. Utvecklingen har skett i samverkan med Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Bolagsverket, Skatteverket och länsstyrelserna. Den nationella livsmedelsstrategin siktar mot 2030 och har som mål att skapa en konkurrenskraftig livsmedelskedja.

- Genom en nära myndighetssamverkan har vi kunnat nyttja digitaliseringens möjligheter för att stärka företagen i livsmedelskedjan och skapa fler jobb i fler företag, säger Gunilla Nordlöf, generaldirektör på Tillväxtverket.

- För att kunna öka den svenska produktionen inom vattenbruket och främja innovation inom området är det viktigt att vi myndigheter gemensamt underlättar för nya företag, säger Christina Nordin, generaldirektör på Jordbruksverket.

- Vi vill underlätta för livsmedelsföretag att göra rätt. Därför känns det värdefullt att kunna erbjuda livsmedelsföretag som vill starta vattenbruk en tjänst som både förenklar och sparar tid. Det gynnar alla, säger Annica Sohlström, Generaldirektör på Livsmedelsverket.

Om verksamt.se:

Verksamt.se är myndigheternas gemensamma webbplats för företag. Här finns information och tjänster för att starta och driva företag. Tillväxtverket driver verksamt.se tillsammans med Bolagsverket, Skatteverket och Arbetsförmedlingen. Totalt innehåller verksamt.se information från fler än 45 myndigheter.

Ämnen


Tillväxtverkets uppdrag är att i alla delar av Sverige främja näringslivsutveckling och hållbar regional tillväxt samt att förvalta och genomföra strukturfondsprogram. Vårt arbete handlar om att stärka företagens konkurrenskraft. Konkurrenskraft skapas av innovativa och växande företag som verkar i attraktiva regioner. Vi erbjuder kunskap om företag och regioner, nätverk för effektiv samverkan och finansiering som stärker näringslivet och regioners och kommuners utveckling.

Kontakter

Carin Carltoft

Carin Carltoft

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191