Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nybyggare - en viktig del av svensk ekonomi

– Företag som drivs av personer med utländsk bakgrund är och har alltid varit en viktig del av den svenska ekonomin. Men de konkurrerar inte på samma villkor som företagare med svensk bakgrund. Det är vårt ansvar att ändra på det.                                                      

Det var ett av budskapen från Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet vid torsdagens konferens ”Nybyggare behövs”, som arrangerades i Stockholm.

På konferensen presenterades också undersökningen Nybyggarbarometern. Den visar att företagare med utländsk bakgrund upplever att de inte konkurrerar på lika villkor som företagare med svensk bakgrund. Mindre än 10 procent av företagarna uppger till exempel att man har fått information och stöd i samband med kommunalt upphandlingsförfarande. Dessutom tror varannan företagare att låneinstituten diskriminerar målgruppen.

Konferensen arrangeras av Tillväxtverket i samarbete med stiftelsen Internationella företagarföreningen i Sverige, IFS. Huvudfrågan var hur företagare med utländsk bakgrund ska kunna verka på lika villkor som företagare med svensk bakgrund. Idag finns cirka 85 000 företag i landet som ägs och drivs av entreprenörer med utländsk bakgrund. Under förra året startade samma grupp cirka 10 000 nya företag.

– Det återstår väldigt mycket innan vi uppnått det som IFS arbetar för; att lika villkor ökar tillväxten. Kommunerna måste ta ytterligare ansvar och våga satsa på nybyggarna, säger IFS vd Maroun Aoun.

På konferensen deltog även de ekonomiskpolitiska talespersonerna Per Åsling (C) och Per Bolund (MP), Mats Odell, ordförande Näringsutskottet (KD) samt Carina Adolfsson Elgestam (S), och diskuterade vilka politiska åtgärder som måste vidtas. 

– För att vi ska kunna få en jämnare spelplan behöver olika aktörer samverka. Tillväxtverket som myndighet kommer att fortsätta ha fokus på Nybyggarna framöver, säger Christina Lugnet.

Tillväxtverket underlättar förnyelse i företag och regioner, och gör det enklare för företag. Tillväxtverket är en nationell myndighet. Tillväxtverket driver programmet Företagare med utländsk bakgrund, vars syfte är att bidra till strukturpåverkan där behov och potential hos målgruppen företagare med utländsk bakgrund synliggörs och bättre tas till vara.

Ytterligare information

Christina Lugnet, generaldirektör Tillväxtverket, 08-681 9110

Maroun Aoun, vd IFS 08-693 99 41

Vukica Bosnjak, ansvarig för programmet Företagare med utländsk bakgrund

Tillväxtverket 08-681 92 25

 

Ämnen

Taggar


Tillväxtverket är en nationell myndighet som hör till näringsdepartementet. Vi har uppdrag inom entreprenörskap och regional tillväxt. Tillväxtverket förvaltar EU-medel i åtta regionala strukturfondsprogram och ett gränsregionalt samarbetsprogram.

Presskontakt

Niklas Kjellberg

Niklas Kjellberg

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191
Jan Pettersson

Jan Pettersson

Presskontakt Presskommunikatör 08-6819191

Relaterat material