Gå direkt till innehåll
Mirja Lilja Hagsjö, vd på Pater Noster
Mirja Lilja Hagsjö, vd på Pater Noster

Pressmeddelande -

Pater Noster vinner Stora Turismpriset 2022

Årets vinnare av Stora Turismpriset har på kort tid etablerat ett nytt internationellt resmål i Sverige. Pater Noster fick idag ta emot priset på 100 000 kronor som delades ut på Vasateatern i Stockholm av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism tillsammans med Tillväxtverket.

Längst ut i havsbandet på en karg och vindpinad plats ligger kungen av fyrar, Pater Noster. I över 150 år har fyren lotsat sjömän i Sveriges farligaste farvatten. Idag är fyren ett unikt besöksmål med ett annorlunda lyxhotell. Här är det den karga, väderbitna platsen med sin historia som utgör själva lyxen.

Motivering till vinnaren av Stora Turismpriset 2022:

På ett innovativt och hållbart sätt förvaltar Pater Noster ett svenskt kulturarv. De har omdefinierat begreppet lyxhotell och förvandlat en karg ö till ett attraktivt resmål som sätter Västsverige på den internationella kartan. De är en sann förebild och inspiration för andra företag.

– Aktörerna bakom Pater Noster har skapat ett innovativt och framgångsrikt koncept där de lyckats bygga in unika och hållbara värden utifrån platsens högst begränsade resurser. Sammantaget gör det dem till värdiga vinnare av Stora Turismpriset 2022, säger Lars Christensen, ordförande för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism.

Övriga nominerade till Stora Turismpriset 2022:

Arctic Bath, Norrbotten, The Wood Hotel i Sara kulturhus, Västerbotten, Trangia, Jämt-land Härjedalen, Hotell Höga Kusten, Västernorrland, Destination Järvsö, Gävleborg, Carl Larsson-gården, Dalarna, Mattila natur- & kulturförening, Värmland, OpenArt, Örebro län, Hälsodestination Svartådalen, Västmanland, Näsets Gröna, Uppsala län, Live Nation Sweden, Stockholms län, Lindeborgs eco retreat, Södermanland, Naturlogi, Östergötland, Stora Coop Visby, Gotland, Cykla i filmlandskapet Småland, Jönköpings län, Knystaforsen, Halland, RentBike, Kronoberg, Hotell Borgholm, Kalmar län, Pens-ionat Järnavik, Blekinge, Gunnarshögs Gård, Skåne

Stora Turismpriset delas ut till ett företag eller annan organisation som på ett nytänkande, innovativt och hållbart sätt bidragit till utveckling av besöksnäringen. Priset delas ut för 29:e året i rad av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism, vars syfte är att främja utveckling av kunskap inom svensk turism. Tillväxtverket är stiftelsens huvudman.

Kontakt:
Sanna Berg, kansliet för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism, Tillväxtverket,
072–243 49 01

Lars Christensen, ordförande för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism,
070-550 49 95

Erik Nissen Johansen, Pater Noster presskontakt,
070-821 88 88

Länkar:
Om de nominerade från varje län: https://tillvaxtverket.se/amne...

Pressbilder från Pater Noster: https://www.stylt.se/press-ima...

Ämnen


Tillväxtverkets uppdrag är att i alla delar av Sverige främja näringslivsutveckling och hållbar regional tillväxt samt att förvalta och genomföra strukturfondsprogram. Vårt arbete handlar om att stärka företagens konkurrenskraft. Konkurrenskraft skapas av innovativa och växande företag som verkar i attraktiva regioner. Vi erbjuder kunskap om företag och regioner, nätverk för effektiv samverkan och finansiering som stärker näringslivet och regioners och kommuners utveckling.

Kontakter

Carin Carltoft

Carin Carltoft

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191