Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Rådgivare utvecklar hållbara turistföretag

Swedish Welcome är en ny satsning på kvalitet och hållbar besöksnäring som Tillväxtverket stöder med tio miljoner kronor under 2013. Med hjälp av professionella rådgivare kan turistföretag utveckla gästupplevelsen och verksamheten på ett hållbart sätt.

Systemet med professionella rådgivare finns redan i bland annat Skottland och på Nya Zeeland. I Sverige har 160 svenska turistföretag deltagit i en pilotsatsning sedan 2009. Nu blir satsningen nationell.

Västsvenska turistrådet och turistorganisationer i Jämtland/Härjedalen, Västmanland och Småland bildar tillsammans Swedish Welcome. Sju rådgivare i landet ska kvalitetssäkra småskaliga boende- och upplevelseföretag i Sverige och ge råd så att verksamheten blir mer hållbar.

Rådgivarna gör bedömningar inom 18 olika områden, till exempel gästbemötande, transporter, energi och säkerhet. De ger också konkret vägledning i vad företagen ska prioritera för att få nöjdare kunder, högre lönsamhet och långsiktig hållbarhet. Arbetet sker genom  inplanerade eller oannonserade besök.

Under 2014 kommer ungefär 600 turistföretag att få besök av de professionella rådgivarna. Målet är att nå minst 4000 turistföretag i landet.

-Det finns ett nationellt tillväxtmål att dubbla branschens omsättning till 500 miljarder kronor fram till 2020. Swedish Welcome bidrar till ett kompetenslyft för tusentals småskaliga turistföretag. Det behövs en ny affärsorienterad kultur som fokuserar på gästupplevelse och hållbar utveckling, säger Christina
Rådelius, programansvarig för besöksnäringsfrågor på Tillväxtverket.

Akvariet Havets Hus i Bohuslän har deltagit i pilotsatsningen med rådgivare i Västsverige. Företaget har 80 000 besökare om året och åtta anställda.

- Kvalitetssystemet gör att kunderna vet vad de kan förvänta sig och om det är värt priset. Därför blir det lättare att ta ett köpbeslut. Det leder i sin tur till bättre ekonomi för företagen, säger Maria Jämting, vd på Havets Hus.

Tillväxtverket underlättar förnyelse i företag och regioner, och gör det enklare för företag. En del av verksamheten innebär att ansvara för den officiella turiststatistiken och sprida kunskap om turismens utveckling i Sverige. Tillväxtverket är också ansvarig myndighet för turism och besöksnäringsfrågor och utvecklar näringspolitiska insatser för främjande av turistföretagande och entreprenörskap. Swedish Welcome är ett rådgivningssystem som ska säkra kvalitet, bättre gästupplevelse och hållbar
utveckling. Läs mer på www.tillvaxtverket.se/turism 


Ytterligare information:

Christina Rådelius, programansvarig Tillväxtverket 08-681 65 07

Maria Jämting, vd Havets Hus i Lysekil 0705-21 65 30


Ämnen

Taggar


Tillväxtverket är en nationell myndighet som hör till näringsdepartementet. Vi har uppdrag inom entreprenörskap och regional tillväxt. Tillväxtverket förvaltar EU-medel i åtta regionala strukturfondsprogram och ett gränsregionalt samarbetsprogram.

Presskontakt

Niklas Kjellberg

Niklas Kjellberg

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191
Jan Pettersson

Jan Pettersson

Presskontakt Presskommunikatör 08-6819191

Relaterat material