Gå direkt till innehåll
Sommarturismen 2018 – fler utländska gästnätter kompenserar för färre svenska

Pressmeddelande -

Sommarturismen 2018 – fler utländska gästnätter kompenserar för färre svenska

Under den varmaste sommaren på flera hundra år ökade antalet utländska gästnätter på hotell, camping, stugbyar och vandrarhem i Sverige. Samtidigt minskade de svenska gästnätterna.

Det totala antalet gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i Sverige var 27,6 miljoner under juni-augusti, oförändrat jämfört med samma period i fjol. Utländska gästnätter ökade med 450 000 samtidigt som svenska gästnätter minskade lika mycket. De samlande logiintäkterna för hotell, stugbyar och vandrarhem uppgick till nästan 8 miljarder kronor

Gästnätterna från den största utlandsmarknaden Norge ökade med 8 procent. Gästnätterna från Tyskland, den näst största utlandsmarknaden, var oförändrade. Trenden med fler gästnätter från USA förstärks. Den här sommaren ökade antalet med 6 procent. Andelen utländska gästnätter under sommarmånaderna är nu nästan en tredjedel, 32 procent. Det kan jämföras med snittet för helåret då de utländska gästnätterna brukar utgöra ungefär 25 procent.

Regionalt ökade antalet gästnätter i samtliga storstadslän, de står för 45 procent av landets gästnätter. Västra Götaland är det största länet med drygt 5 miljoner gästnätter. Kalmar och Halland är starka turismlän som tar sig in på topp-5 listan i landet under sommarmånaderna. Den största relativa ökningen av antalet gästnätter hade Blekinge och Värmland.

Inkvarteringsstatistiken visar utvecklingen för en del av turismen i Sverige. Dagbesök, besök hos släkt och vänner eller övernattningar på andra boendeformer som till exempel Airbnb syns inte i den här statistiken. Det här är också preliminära siffror där det kan förekomma en viss eftersläpning av inkommande uppgifter vilket gör att siffrorna, på regional nivå eller andra typer av brytningar, kan komma att förändras gentemot den slutliga statistiken som publiceras i april nästföljande år.

Sommarturismen i siffror - statistik över gästnätter i Sverige

Mer information:

Sofi Sjöberg analytiker, 08- 681 77 02

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Carin Carltoft

Carin Carltoft

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191