Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Stadig ökning av utländska besök

Intresset för att besöka Sverige växer. Antalet utländska besök i landet ökar med 3,9 procent till 16 miljoner, enligt Tillväxtverkets senaste gränsundersökning.  Antalet affärsresenärer ökar med 22 procent. Den genomsnittlige besökaren spenderar 800 kronor per dag under vistelsen i Sverige.

Det visar den nationella gränsundersökningen IBIS 2012, som presenteras av Tillväxtverket i dag,
onsdag.  Undersökningen bygger på cirka 20 000 intervjuer med utländska besökare när de lämnar Sverige vid de mest använda gränspassagerna.

Sverige är ett land som många besökare återvänder till, 82 procent besöker landet igen. Majoriteten av besöken kommer från våra grannländer, Danmark 22 procent, Norge 17 procent och Finland 16 procent.

Nästan två miljoner besök kommer från Tyskland och står därmed för 12 procent av det totala antalet besök. Nästan 800 000 besök är från Storbritannien och närmare en halv miljon besök kommer från USA.

92 procent av besökarna var nöjda eller mycket nöjda med besöket i Sverige. De utländska besökarna associerar främst Sverige med naturupplevelser, vänlighet och hållbarhet, vilket var en ny fråga i 2012 års enkät.

Den genomsnittliga konsumtionen per person och dag ökar med 10 procent till 800 kronor. Besökare från Ryssland spenderar mest per person och dag under vistelsen i Sverige, 1114 kronor. Sammanlagt 57 procent av besökarna ägnade sig åt shopping under vistelsen. Av endagsbesökarna uppger 30 procent att shopping var huvudsyftet med resan.

- Den inkommande turismen har stor betydelse för svensk besöksnäring i hela landet. Tillväxtverket kan bidra med ökad kunskap och samordning för att skapa goda förutsättningar för en hållbar utveckling av näringen, säger Anneli Sjögren, avdelningschef på Tillväxtverket.

Rapporten IBIS 2012 går att beställa och
ladda hem på www.tillvaxtverket.se/ibis

Ytterligare information

Therese Lindberg, projektledare IBIS 08-681 91 03

Ämnen

Taggar


Tillväxtverket är en nationell myndighet som hör till näringsdepartementet. Vi har uppdrag inom entreprenörskap och regional tillväxt. Tillväxtverket förvaltar EU-medel i åtta regionala strukturfondsprogram och ett gränsregionalt samarbetsprogram.

Presskontakt

Niklas Kjellberg

Niklas Kjellberg

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191
Jan Pettersson

Jan Pettersson

Presskontakt Presskommunikatör 08-6819191