Följ Tillväxtverket

Svensk musikexport ökar

Pressmeddelande   •   Jun 19, 2012 09:00 CEST

Det svenska musikundret når nya framgångar. Under 2011 genererade svenska kompositörer och musiker upphovsrättsliga exportintäkter på 502 miljoner kronor. Det är en ökning med nio procent från 2010.

Det visar en ny rapport som Tillväxtverket har tagit fram tillsammans med intresseorganisationen Musiksverige. De upphovsrättsliga exportintäkterna uppkommer när svensk musik spelas till exempel på radio, klubbar, i reklam eller tv i utlandet. Intäkterna går till kompositörer, musiker, artister, förlag och musikbolag. Under 2011 var den upphovsrättsliga exportintäkten för musik 502 miljoner kronor, vilket är en ökning med nio procent sedan 2010.

– Vi ser att intresset för kulturella och kreativa näringar ökar. Därför är faktaunderlag viktigt. Inte bara för musikbranschen själv utan även för strategiska beslut för framtiden, säger Christina Lugnet, generaldirektör på Tillväxtverket.

Upphovsrättsliga exportintäkter är en del av den svenska musikbranschens totala exportintäkter. Övriga delar är konsertintäkter och intäkter från inspelad musik.

– Hela det svenska musikundret är inte ekonomiskt mätbart eftersom en del svenska artister och kompositörer är anslutna till utländska rättighetssällskap, eller har bolag registrerade utomlands. Men deras framgångar bidrar ändå till ökad efterfrågan på svenska musikskapare och till bilden av Sverige som ett framgångsrikt musikland, säger Elisabet Widlund, vd på Musiksverige.

På tisdag den 3 juli offentliggörs de totala svenska musikexportintäkterna för 2011 vid ett seminarium under Almedalsveckan i Visby. Läs mer här:

http://www.almedalsveckan.info/event/user-view/10332?redir=

 Se statistiken i pdf av pressmeddelandet här intill.

Musiksverige är intresseorganisationen som kommunicerar och driver den samlade musikbranschens frågor. Vi samlar artister, kompositörer, textförfattare, musiker, skivbolag och musikförläggare i Sverige. Vår uppgift är att ge den svenska musiken bästa möjliga förutsättningar att skapas, utvecklas och spridas. Läs mer på www.musiksverige.org

Tillväxtverket underlättar förnyelse i företag och regioner, och gör det enklare för företag. Tillväxtverket är en nationell myndighet. Läs mer på www.tillvaxtverket.se

 

Ytterligare information:

Elisabet Widlund, vd Musiksverige, tel. 073-044 94 09

Klas Rabe, programansvarig Tillväxtverket, tel. 08-681 65 34

Tillväxtverket är en nationell myndighet som hör till näringsdepartementet. Vi har uppdrag inom entreprenörskap och regional tillväxt. Tillväxtverket förvaltar EU-medel i åtta regionala strukturfondsprogram och ett gränsregionalt samarbetsprogram.

Bifogade filer

PDF-dokument