Gå direkt till innehåll
Sweden Food Arena ska göra svensk livsmedelssektor världsledande

Pressmeddelande -

Sweden Food Arena ska göra svensk livsmedelssektor världsledande

Det svenska matundret skapar jobb, exportintäkter och tillväxt. Nu lanseras Sweden Food Arena, där hela livsmedelskedjan samverkar kring forskning och innovation.

Arenan är en del i regeringens nationella livsmedelsstrategi med sikte mot år 2030. Tillväxtverket stödjer livsmedelssektorn i arbetet med att etablera arenan.

- Det finns en stor potential för livsmedelssektorn. Genom att etablera en arena där områden som forskning, utveckling och innovation stärks, i nära samverkan med akademi och politik, skapar vi förutsättningar för en svensk livsmedelssektor i världsklass, säger Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf.

Arenan prioriterar tre forskningsområden där sektorn kan samverka; Hälsa och smak, Cirkulär mat och Digitalisering och automation. Exempel på visioner är att genom innovation följa fotavtrycket från matkonsumtionen, att biprodukter tas tillvara på ett optimalt sätt och att genom ökad automation och digitalisering i hela livsmedelskedjan driva innovation och effektivitet. Sverige ska även bli ett ledande land inom prevention av välfärdssjukdomar med hjälp av kosten.

Bloombergs innovationsindex lyfter fram Sverige som ett av Europas mest innovativa länder inom sektorer som stål, skog och fordon. Livsmedel rankas först på en 14:e plats. Det vill Sweden Food Arena ändra på.

- Vi siktar på att placera oss i topp 3. Bildandet av arenan är ett viktigt steg. Arenans mål är att avsevärt öka Sveriges investeringar i forskning och innovation inom sektorn. Vi vill utveckla livsmedelssektorn till en svensk kärnsektor i världsklass, säger Per Arfvidsson, ordförande i styrgruppen för Sweden Food Arena.

I samband med att Sweden Food Arena lanseras i Stockholm 24 maj släpps rapporten Forskning och innovation för en livsmedelssektor i världsklass.  

Fakta om Sweden Food Arena:

Sweden Food Arena är en nationell arena där aktörer inom livsmedelsbranschen samverkar för en innovativ, hållbar och konkurrenskraftig livsmedelssektor. Målet är en världsledande livsmedelskedja. Arenan är ett resultat av Regeringens livsmedelsstrategi och sektorns kraftsamling, vars syfte är att öka produktionen, bidra till en konkurrenskraftig livsmedelskedja samt öka sysselsättningen, exporten, innovationskraften och lönsamheten samtidigt som relevanta miljömål nås.

Länk till rapporten

Om Sweden Food Arena och rapporten Forskning och innovation för en livsmedelssektor i världsklass

Om Regeringens livsmedelsstrategi

Mer information:

Per Arfvidsson, vice vd Lantmännen, ordförande i styrgruppen för Sweden Food Arena

070-281 61 06

Anna Wikström, projektledare Sweden Food Arena Tillväxtverket 08-681 91 79

Ämnen

Taggar


Tillväxtverket är en nationell myndighet som hör till näringsdepartementet. Genom kunskap, nätverk och finansiering skapar vi bättre förutsättningar för befintliga och framtida företag och attraktiva regionala miljöer där företag utvecklas.

Presskontakt

Niklas Kjellberg

Niklas Kjellberg

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191
Jan Pettersson

Jan Pettersson

Presskontakt Presskommunikatör 08-6819191

Relaterat material