Gå direkt till innehåll
Unika tillgångar stärker regioner  men tillväxten varierar

Pressmeddelande -

Unika tillgångar stärker regioner men tillväxten varierar

Vad som leder till regional tillväxt skiljer sig åt i landet. Goda omvärldsrelationer, unika tillgångar och täthet är några framgångsfaktorer. Det visar rapporten Tillstånd och trender för regional tillväxt 2018. I en annan ny rapport föreslår Tillväxtverket att förutsättningarna för den regionala tillväxtpolitiken bör ses över och utredas.

Sverige som land har länge haft en god ekonomisk utveckling. I landets regioner är dock bilden mer splittrad. Inkomstskillnaderna mellan regionerna ökar och det drabbar främst landsbygdskommuner. Men även i storstadsregioner finns det flera kommuner med hög andel låga inkomster.

I större orter kring 25 000 invånare kommer självförstärkande mekanismer igång. Även mindre orter och landsbygder kan skapa tillväxt om de förmår att identifiera och utveckla sina unika konkurrensfördelar.

Regioner som står högt på tillväxtlistan är storstadsregioner och några större regioner. Där finns också kommuner som Kiruna, Gällivare eller Älmhult. Ofta är det kommuner med unika tillgångar i kombination med gynnsamma omständigheter som gör att platser, städer och regioner når framgång. Dessa förutsättningar är inte lätta för andra att kopiera.

- För att förnya näringslivet utifrån platsens förutsättningar krävs kunskap och ett välfungerande regionalt och lokalt samarbete. Sveriges regioner arbetar redan med det inom det regionala tillväxtarbetet. Men vi behöver veta mer om hur ett sådant arbete kan bedrivas på bästa sätt i framtiden, säger Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf.

Därför lämnar Tillväxtverket i sin andra rapport Politik för utvecklingskraft i hela Sverige förslag till regeringen hur den regionala tillväxtpolitiken kan ses över för att bli mer effektiv och framtidsanpassad. Tillväxtverket föreslår bland annat att en statlig utredning ser över förutsättningarna för den regionala tillväxtpolitiken och pilotprojekt för att pröva nya arbetssätt.

Rapporten Tillstånd och trender för regional tillväxt 2018

Om statistiken i Tillstånd och trender för regional tillväxt 2018

Rapporten Politik för utvecklingskraft i hela Sverige i bifogat dokument

Mer information:

Kristian Viidas, enhetschef Analys 08-681 65 61

Wolfgang Pichler, analytiker och rapportförfattare 08-6819172

Peter Malmsten, analytiker och rapportförfattare 08-681 9158

Ämnen

Taggar


Tillväxtverket är en nationell myndighet som hör till näringsdepartementet. Genom kunskap, nätverk och finansiering skapar vi bättre förutsättningar för befintliga och framtida företag och attraktiva regionala miljöer där företag utvecklas.

Presskontakt

Niklas Kjellberg

Niklas Kjellberg

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191
Jan Pettersson

Jan Pettersson

Presskontakt Presskommunikatör 08-6819191

Relaterat material