Gå direkt till innehåll
Johan Eriksson, vd Vasaloppet
Johan Eriksson, vd Vasaloppet

Pressmeddelande -

Vasaloppet vinner Stora Turismpriset 2021

Årets vinnare av Stora Turismpriset är en motor för motion och hälsa i Sverige. Vasaloppet fick idag ta emot priset på 100 000 kronor som delades ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism tillsammans med Tillväxtverket. Ett hederspris gick till Ästad Vingård i Hallands län.

Motivering till vinnaren av Stora Turismpriset 2021:

Som en motor för motion och hälsa i Sverige inspirerar Vasaloppet människor till rörelse året runt. De är en förebild som med stor kreativitet har utvecklat nya produkter och nått nya målgrupper för att fortsatt göra Dalarna till en attraktiv region för besökare. Deras ständiga fokus på hållbarhet skapar långsiktiga resultat, till gagn för både föreningsliv och besöksnäring.

-Gemensamt för alla nominerade är att de är innovativa och har fokus på hållbarhet. Under pandemin har de satsat sig ur krisen istället för att bromsa. Vasaloppet är ett utmärkt exempel på en organisation som på ett kreativt sätt utvecklat sin verksamhet och nått ut till fler målgrupper, säger Lars Christensen, ordförande för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism.

I år delades även ett hederspris ut till Ästad Vingård som fick priset utifrån nedan motivering.

Ästad Vingård har på ett hållbart och innovativt sätt utvecklat verksamheten från en bondgård till en verksamhet med upplevelser inom spa, vin & mat, konferenser och aktiviteter. De är ett föredömligt exempel på att det går att skapa attraktiva och lönsamma besöksnäringsföretag på den svenska landsbygden.

Övriga nominerade till Stora Turismpriset 2021 var:

Icehotel, Norrbotten, Västerbotten Experience, Västerbotten, Hotell Klövsjöfjäll, Jämtland Härjedalen, Bröderna Bommen, Västernorrland, Trolska Skogen, Gävleborg, Vasaloppet, Dalarna, Kraftstationen i Deje, Värmland, Krogen som inte finns, Örebro län, Aktivt Uteliv Björnögården, Västmanland, Gamla Uppsala Museum, Uppsala län, Gröna Lund, Stockholms län, Slussens pensionat, Västra Götaland, Bergs gård i Trosa, Södermanland, Vadstena Klostehotel, Östergötland, Medeltidsveckan, Gotland, Wallby Säteri, Jönköpings län, Ästad Vingård, Halland, Kosta Safaripark, Kronoberg, Stufvenäs Gästgifveri, Kalmar län, Hotell Mossbylund, Skåne, Mörrums Kronolaxfiske, Blekinge

Stora Turismpriset delas ut till ett företag eller annan organisation som på ett nytänkande, innovativt och hållbart sätt bidragit till utveckling av besöksnäringen. Priset delas ut för 28:e året i rad av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism, vars syfte är att främja utveckling av kunskap inom svensk turism. Tillväxtverket är stiftelsens huvudman.

Kontakt:

Ordförande för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism,

Lars Christensen, 070-550 49 95

Kansli för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism,

Sanna Berg,

072 - 243 49 01

Vasaloppet, vd Johan Eriksson, 070-3428380

Ästad Vingård, vd Daniel Carlsson, 070-964 60 61

Relaterade länkar

Kategorier


Tillväxtverkets uppdrag är att i alla delar av Sverige främja näringslivsutveckling och hållbar regional tillväxt samt att förvalta och genomföra strukturfondsprogram. Vårt arbete handlar om att stärka företagens konkurrenskraft. Konkurrenskraft skapas av innovativa och växande företag som verkar i attraktiva regioner. Vi erbjuder kunskap om företag och regioner, nätverk för effektiv samverkan och finansiering som stärker näringslivet och regioners och kommuners utveckling.

Kontakter

Carin Carltoft

Carin Carltoft

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191