Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Webbspel ökar kunskaper om företagare

Tillväxtverket, Stiftelsen IFS och SEB har gemensamt tagit fram ett lärande webbspel kring sociala koder i olika kulturer. Spelet kallas Kulturbanken och riktar sig till bankanställda. Kulturbanken erbjuds nu utan kostnad till Sveriges alla banker och finansinstitut.

 Entreprenörer med utländsk bakgrund är inställda på tillväxt och beredda att anställa. Ändå har de betydligt svårare att få banklån och krediter än företagare med svensk bakgrund. Samhället går därför miste om tillväxt och banker om framtida affärer. Ett sätt att vända utvecklingen är att stärka det personliga mötet mellan entreprenören och banken.

- För det mesta är likheterna stora i de utmaningar som Sveriges företagare möter. Men det finns också tydliga olikheter. Det gäller att minska svårigheterna för företagare med utländsk bakgrund och att både banker och företagarna själva tar tillvara på den potential som finns, säger Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet.

 Att företagare med utländsk bakgrund ofta har svårt att få lån och krediter handlar inte om diskriminering utan om ett system som inte är anpassat till dagens globala rörlighet. Det är olyckligt då inflyttade svenskar i genomsnitt har en lång väg in i arbetslivet - trots att de är välutbildade, oftare startar företag, etablerar sig snabbare, oftare inställda på tillväxt och är mer benägna att anställa än de med svensk bakgrund.

Tillväxtverket har fått i uppdrag av regeringen att stärka konkurrenskraften och skapa förutsättningar för fler och växande företag som drivs av personer med utländsk bakgrund. För detta arbete har regeringen avsatt 60 miljoner kronor under 2008-2010.

Ytterligare information:

Vukica Bosnjak, Tillväxtverket, 08-681 92 25, vukica.bosnjak@tillvaxtverket.se

Maroun Aoun, Stiftelsen IFS, 08-693 99 41, maroun@ifs.a.se

Belgin Fortaci, SEB, 08-763 78 46, belgin.fortaci@seb.se

 

Ämnen

Taggar


Tillväxtverket arbetar offensivt för hållbar tillväxt i hela landet genom att underlätta företagande

Presskontakt

Niklas Kjellberg

Niklas Kjellberg

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191
Jan Pettersson

Jan Pettersson

Presskontakt Presskommunikatör 08-6819191

Relaterat material