Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Chans för kommuner att ingå i EU-nätverk för hållbara städer

Vill ni utveckla en hållbarhetsfråga i er kommun och hämta bra idéer från Europa? Fram till 31 mars kan kommuner söka finansiering för att ingå i EU-nätverk om hållbara städer, via utbytes- och studieprogrammet Urbact.

Ånge kommun har redan tagit chansen. Likaså bland andra Umeå, Gävle och Halmstad. Senaste åren att ett 20-tal svenska kommuner deltagit i likande nätverk. Nästa gång kan det bli er kommun!

Att vara med i nätverket
Kommuner som beviljas kommer att ingå i ett nätverk om 8-10 europeiska städer, där alla har liknande utmaning som man vill hitta en lösning på. Det kan handla om fler cykelbanor, grön omställning eller större gemenskap i bostadsområden.

Kommunerna deltar i ett Urbact-nätverk* och delar med sig av kunskap och erfarenheter de skaffar sig längs vägen. Varje nätverk har under hela perioden tillgång till en expert inom området. En av kommunerna tar på sig att leda nätverket genom att bli huvudpartner och ansvara för administrationen.

Varje nätverk har cirka 9,5 miljoner kronor att använda för arbete med att utveckla sin kommun och att ingå i nätverket. För att arbetet ska fortsätta även sedan projektet är slut, ska det finnas en lokal grupp som kan ta arbetet vidare.

För att lyckas, är det viktigt att lösa en lokal utmaning som finns och som kommunen ser stora vinster med att lösa.

Sök finansiering och anmäl intresse redan nu, då nätverken redan börjar fyllas på Get involved! | urbact.eu

Ta del av inspiration från några av våra svenska kommuner.

Kontakt
För mer information och vägledning, kontakta Sara Palo, nationell kontaktpunkt för Urbact Sverige
sara.palo@tillvaxtverket.se

*Det här är Urbact

Urbact är ett europeiskt utbytes- och studieprogram som EU finansierar. Målet är att göra det möjligt för städer att arbeta mer tillsammans och utveckla lösningar till urbana utmaningar man delar. Det sker genom nätverkande, lärande från varandras erfarenheter och genom att identifiera bästa sätt att förbättra städer.

Hitta nätverk att delta i Partner Search Tool | urbact.eu


Här kan du se en inspelning av en informationsträff om Urbact-nätverk. Där kan ni höra Ånge och Umeå berätta om vad nätverken betytt för deras utveckling. Infoträff om URBACT IV - YouTube

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Carin Carltoft

Carin Carltoft

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191