Gå direkt till innehåll

Ämnen: EU-frågor

Luleå Hamns järnväg ska rustas upp. Investeringen innebär färre tåg för transport av samma last. Det minskar miljöpåverkan och behovet av ytterligare investeringar i transportinfrastrukturen i regionen. Foto Brightnest

133 miljoner kronor investeras i Luleå Hamns järnvägsanläggning

År 2030 förväntas den årliga godsvolymen i Luleå hamn ha ökat från åtta till 30 miljoner ton och från 600 till 2 500 inkommande fartyg. Nu beviljar Tillväxtverket och EU:s regionalfond 53,2 miljoner kronor som ska rusta hamnens järnvägsanläggning så att industrin kan nyttja den för transporter.

Masugnen på SSAB i Luleå, tillsammans med utsläpp från koksverket, står för cirka sju procent av Sveriges utsläpp av koldioxid. Nu ska den ersättas med ett nytt stålverk. Foto: SSAB

Från masugn till elektrostålverk – SSAB beviljas 1,45 miljarder kronor

SSAB:s stålverk i Luleå står för sju procent av Sveriges koldioxidutsläpp och därmed landets största utsläpp. Nu beviljar Tillväxtverket, inom ramen för EU:s Fonden för en rättvis omställning, SSAB 1, 45 miljarder kronor i stöd för omställning till fossilfri produktion av stålämnen.

Foto: Boliden Rönnskär

88 miljoner från Tillväxtverket ska minska utsläppen vid Boliden Rönnskär

Boliden Rönnskär, Sveriges enda smältverk för basmetaller, står för 80 procent av industrins koldioxidutsläpp i Västerbotten. Nu beviljar Tillväxtverket, genom EU:s Fonden för en rättvis omställning, Boliden Mineral AB 88 miljoner kronor som ska påskynda övergången till koldioxidsnål produktion.

Foto: Heidelberg Materials

70 miljoner från Tillväxtverket går till klimatneutral cementfabrik i Slite

Cementproduktion är en av de mest utsläppstunga industrierna i Sverige i dag. Därför beviljar Tillväxtverket, genom EU:s Fonden för en rättvis omställning, Heidelberg Materials 70,8 miljoner kronor. De jobbar för att fabriken i Slite på Gotland ska nå bortom noll nettoutsläpp 2030.

CH2ESS vid Luleå tekniska universitet Foto: Tomas Bergman

81 miljoner kronor till testanläggning för klimatneutral vätgas

EU och Tillväxtverket investerar 81 miljoner kronor i en testanläggning för klimatneutral vätgas. Anläggningen, som leds av Luleå tekniska universitet, ska forska på lösningar för storskalig vätgastillverkning i stålindustrin. Målet är att minska Sveriges koldioxidutsläpp med cirka 10 procent genom en omställning till fossilfri stålproduktion.

Regionalfonden finansierar nya projekt som ska hjälpa samhällsomvandlingen i norra Sverige

Regionalfonden finansierar nya projekt som ska hjälpa samhällsomvandlingen i norra Sverige

Femton nya projekt i Västerbotten och Norrbotten har beviljats finansiering av EU:s regionalfond. De får sammanlagt 124,1 miljoner kronor och flera projekt ska arbeta med de utmaningar som följer av den gröna omställningen och samhällsomvandlingen i norra Sverige. - Behoven som uppstår till följd av samhällsomvandlingen är stora inom alla områden, säger Malin Ylinenpää, programansvarig Regionalf

103 miljoner kronor ska stärka upp Gotlands elnät och bidra till mineralindustrins omställning

103 miljoner kronor ska stärka upp Gotlands elnät och bidra till mineralindustrins omställning

Elnätet på Gotland är inte rustat för att klara av det kraftigt ökade kapacitetsbehov som krävs för mineralindustrins klimatomställning. Tillväxtverket och EU-fonden Fonden för en rättvis omställning ger nu drygt 103 miljoner kronor i stöd till Gotlands Elnät Aktiebolag. Stödet ska finansiera en del av en nybyggnation och en spänningshöjning av elnätet för sträckan Hemse-Klinte-Ygne.

50 miljoner till forskning för en klimatsmartare cementindustri

50 miljoner till forskning för en klimatsmartare cementindustri

Tillväxtverket och EU:s Fonden för rättvis omställning beviljar drygt 50 miljoner kronor till sex projekt som ska främja förutsättningarna för klimatomställning för cementindustrin. Pengarna ska också bidra till att industrin kan bibehålla eller utveckla sin konkurrenskraft.

Vad går EU-fondernas pengar till?

Vad går EU-fondernas pengar till?

Det finns EU-projekt precis överallt, i hela Sverige, men få känner till dem. Mellan den 2-12 maj pågår kampanjen Europa i min region. Passa på att ta del av intressanta och roliga arrangemang, inom allt från industri, forsknings-, utvecklings- och jordbruksprojekt till projekt som rör hållbar omställning och integration.

41 miljoner kronor till forskning för klimatneutral stålproduktion

41 miljoner kronor till forskning för klimatneutral stålproduktion

Stålindustrin är en av de största källorna till koldioxidutsläpp och behöver göra en klimatomställning om Sverige ska nå klimatmålen. Tillväxtverket och EU-fonden Fonden för en rättvis omställning ger nu drygt 41 miljoner kronor i stöd till ett forskningsprojekt för industrins klimatomställning.

Landsbygdsministern talar på Landsbygdsveckan

Landsbygdsministern talar på Landsbygdsveckan

Landsbygdsveckan äger rum på olika platser i hela landet. Det är öppet för alla som vill att ordna aktiviteter och dela med sig av framgångsrikt arbete för livskraftiga landsbygder. Vissa aktiviteter sker fysiskt på en plats, andra digitalt för att nå hela landet.

152 EU-projekt får finansiering av Tillväxtverket i nya programperioden

152 EU-projekt får finansiering av Tillväxtverket i nya programperioden

Nu är alla EU-program som administreras av Tillväxtverket godkända och de första aktörerna i Sverige som får finansiering för att bedriva EU-finansierade projekt är beslutade.
Pengarna kommer från Europeiska regionala utvecklingsfonden (Regionalfonden) och Fonden för en rättvis omställning. Besluten är baserade på den första utlysningsomgången för programperioden 2021-2027 och det är strukturfo

Ny Landsbygdsvecka lyfter hela landet

Ny Landsbygdsvecka lyfter hela landet

Landsbygder fyller en viktig roll för den hållbara framtiden. I anslutning till Sveriges ordförandeskap i EU och den årliga kampanjen ”EU i min region” anordnas därför Landsbygdsveckan den 2-7 maj 2023. Veckan blir en kraftsamling för att tillsammans jobba för starkare, resilienta, välmående och sammanlänkade landsbygder, och skapar en plats för helt nya röster att höras.

Stark utveckling för koncerner

Stark utveckling för koncerner

Antalet anställda har under perioden 2005–2020 ökat snabbare i bolag som ingår i en koncern jämfört med företag som inte ingår i koncerner. Störst är ökningen i svenskägda koncerner. Det visar en ny kunskapsrapport från Tillväxtverket.

Agenda 2030 i fokus för Tillväxtverkets nya EU-utlysningar

Agenda 2030 i fokus för Tillväxtverkets nya EU-utlysningar

Fredag 27 januari öppnade 28 nya utlysningar där pengarna kommer från EU:s regionalfond (Europeiska regionala utvecklingsfonden) och Fonden för en rättvis omställning. Målgruppen för pengarna är i slutändan företag, men de som kan söka finansieringen är regionala aktörer och organisationer som till exempel regioner och kommuner, branschorganisationer, universitet eller forskningsinstitut.

47 miljoner kronor i stöd till Gotlands lokala elnät

47 miljoner kronor i stöd till Gotlands lokala elnät

Nu ska kontrollutrustningen för anläggningen HVDC-light, en kabel mellan norra Visby och Näsudden på södra Gotland, uppgraderas. För detta ändamål har Tillväxtverket beslutat om drygt 47,4 miljoner kronor i stöd till Gotlands Elnät AB. Pengarna kommer från EU:s Fonden för en rättvis omställning.
Förutom att uppgradera HVDC-light ska projektet även uppgradera nätstationer och kontrollutrustning.

Visa mer