Nyhet -
Fler arbetar i arbetsintegrerande sociala företag
Fler arbetar i arbetsintegrerande sociala företag och antalet företag ökar.
Statistiska Centralbyrån, SCB, har sammanställt uppgifter om arbetsintegrerande sociala företag som har registrerat sig på webbplatsen sofisam.se. Siffrorna visar att antalet företag har ökat från 174 år 2009 till 350 företag 2016. Antalet personer som arbetar i dessa företag har dubblerats från cirka 3000 till 6000.
Statistiken visar också att nästan 20 procent fler kvinnor än män arbetar i arbetsintegrerande sociala företag. Män och kvinnor med utländsk bakgrund är de grupper som har ökat mest i de här företagen.
På M29, ett socialt företagscenter i Arlandastad, har hälften av arbetsstyrkan utländsk bakgrund.
- Det är främst kvinnor med utländsk bakgrund som inte har jobbat tidigare som söker sig till oss. Språket kan vara ett hinder när de börjar, men det utvecklas när de börjar småprata, speciellt på fikarasterna, säger Hanna Landegren.
Nästan hälften, 48 procent, av de personer som arbetar i arbetsintegrerande sociala företag har gymnasial utbildning och närmare var tredje person eftergymnasial utbildning.
- Den gängse uppfattningen är att de som arbetar i arbetsintegrerande sociala företag är lågutbildade. Men statistiken visar att det inte stämmer. De här företagen fungerar som en språngbräda till arbete för människor som av olika orsaker blivit arbetslösa, säger Antonio Tolj, handläggare på Tillväxtverket.
Statistik om arbetsintegrerande sociala företag
Om Tillväxtverkets arbete för arbetsintegrerande sociala företag
Sofisam.se - webbplats för arbetsintegrerande sociala företag
SVT Örebro intervjuar Eva Carlsson på Tillväxtverket om arbetsintegrerande sociala företag