Gå direkt till innehåll
Stark utveckling för koncerner

Nyhet -

Stark utveckling för koncerner

Antalet anställda ökar snabbare i koncernföretag jämfört med företag som inte ingår i koncerner. Störst är ökningen i svenskägda koncerner. Där har antalet anställda ökat med 39 procent jämfört med 28 procent i utlandsägda koncerner.

Nej – alla svenska företag säljs inte till utlandet. Hela 74 procent av alla anställda i det privata näringslivet arbetar i svenskägda företag. Antal anställda i svenskägda koncernföretag har dessutom ökat 11 procent mer än i utlandsägda koncernföretag under perioden 2005–2020.

Att det går bra för svenskägda koncerner framgår av en ny kunskapsrapport från Tillväxtverket. Svenskägda koncernföretag ökar antalet anställda med 39 procent jämfört med 28 procent i utlandsägda. Däremot ökar ägandet av utländska koncerner snabbare i vissa branscher som detaljhandel, partihandel, företagstjänster och IT/telekom. Men i andra branscher minskar det utländska ägandet, till exempel inom media, besöksnäring, bygg och flera branscher inom basindustrin.

Rapporten går emot en tidigare allmän uppfattning om att svenskt näringsliv skulle vara timglasformat med bara väldigt små och väldigt stora företag. Medelstora koncernföretag står för en betydande andel av alla anställda i det privata näringslivet.

- Flera familjeägda koncerner har dessutom företag över hela Sverige, även dom som startade som små lokala företag. Det som i Tyskland kallas ”mittelstand” utgör alltså numera en stor del av svenskt näringsliv, säger analytiker Tor Desax som skrivit rapporten.

- Vi behöver fördjupad kunskap om vad som påverkar den gynnsammare utvecklingen i koncerner. Det finns en stor tillväxtpotential om företag som inte ingår i koncerner kan höjas till att ligga på samma nivå som koncernbolag, säger tf analyschef Monika Kväl.

Rapporten är ett kunskapsunderlag och ökar förståelsen för hur svenskt näringsliv ser ut idag. Statistiken ger dock inte svar på frågan om varför koncernföretag växer och anställer fler personer.

Ta del av hela rapporten på tillvaxtverket.se.

För mer information, kontakta:

Tor Desax, analytiker

förnamn.efternamn@tillvaxtverket.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Carin Carltoft

Carin Carltoft

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191