Gå direkt till innehåll
Utan attraktiva miljöer inga livskraftiga företag

Nyhet -

Utan attraktiva miljöer inga livskraftiga företag

En av företagens viktigaste produktionsfaktorer är människan. Ett näringsliv som utvecklas är beroende av arbetskraft, och då är attraktiva boende- och livsmiljöer nödvändiga.

Hur konkurrenskraftiga företag är beror naturligtvis till stor del på dem själva, men boende- och livsmiljöer kan offentliga aktörer påverka. Därför arbetar Tillväxtverket med att stärka attraktiva miljöer för näringslivets utveckling. Årets första nummer av Tillväxtverkets tidning Tempo beskriver en del av de insatserna.

Sorsele är en av 13 pilotkommuner som har fått stöd att utveckla sin service. I Sorsele har man bland annat skapat ett forum för dialog mellan företagare i kommunen och dess tjänstemän.

– Finns det ingen service blir det inga företag och tvärtom, säger processledaren Anne Forsberg. Det här är en insats som ska bli början på ett bestående arbete.

Framtidstro i Ockelbo

I Ockelbo har näringslivet drivit på för att samhällets torg ska förnyas och rustas upp. Att samhället är attraktivt är viktigt även för företagarna, menar man. Det är ett exempel på en samverkansmodell att inspireras av.

Ett annat exempel är Karlstad Business Region, där fem kommuner samverkar för att gemensamt stärka näringslivet.

Intervju med landsbygdsministern

Tidningen innehåller också en intervju med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, som förklarar varför landsbygdsutveckling är en prioriterad fråga för regeringen.

Inom kort öppnar möjligheterna att söka stöd för service i gles- och landsbygder via Landsbygdsprogrammet, som finansieras av EU och Sverige gemensamt. Tillväxtverket är en av de stödmyndigheter som ska prioritera bland ansökningarna och besluta om stöd.

Läs Tempo nummer 1, 2016

Ämnen

Taggar

Presskontakt

Niklas Kjellberg

Niklas Kjellberg

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191
Jan Pettersson

Jan Pettersson

Presskontakt Presskommunikatör 08-6819191