Pressmeddelande -
13 kommuner testar metoder för service i glesbygd
Mat till de äldre, bredband till företagen och kontanter till turister. För glest befolkade kommuner i Sverige väntar stora utmaningar när det gäller att förse medborgare, företag och besökare med service. 13 pilotkommuner är utsedda att testa nya metoder och lösningar för att samordna servicen.
Tillväxtverket har fått i uppdrag att rikta utvecklingssinsatser till kommuner med serviceglesa områden i gles- och landsbygder. Satsningen omfattar 15 miljoner kronor under 2012-2014. Idag, onsdag 13 juni, samlas alla kommuner till en startkonferens.
Tillväxtverket har utsett 13 pilotkommuner som ska identifiera lösningar och utarbeta förslag på överenskommelser och avtal mellan kommunen och dessa ”servicepartners”. Servicefrågorna ska ses i sin helhet och kopplas ihop med andra insatser för näringslivsutveckling och attraktiva livsmiljöer.
De utvalda pilotkommunerna är:
Kalmar (Södermöre kommundelsnämnd)
Sorsele
Arjeplog
Norsjö/Malå/Skellefteå (tre kommuner i samverkan)
Lindesberg
Munkedal
Härjedalen
Ludvika
Torsby
Sunne
Eda
Uppvidinge
Ydre
Förutom dessa pilotkommuner ingår fem kommuner (Kristianstad, Linköping, Boden, Örnsköldsvik och Borgholm) som ambassadörer.
- De utvalda kommunerna ska arbeta aktivt på hemmaplan och samtidigt sprida sina erfarenheter. Vi behöver flera goda exempel och innovativa lösningar för att stärka livsmiljön i serviceglesa områden, säger Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet.
Tillväxtverket underlättar förnyelse i företag och regioner, och gör det enklare för företag. Tillväxtverket är en nationell myndighet. God tillgång till kommersiell och offentlig service är en förutsättning för att skapa tillväxt och välfärd i hela Sverige. Tillväxtverket har i uppdrag att främja utvecklingen av service i gles- och landsbygder.
Ytterligare information
Annika Lidgren 08-681 96 04
Ämnen
Tillväxtverket är en nationell myndighet som hör till näringsdepartementet. Vi har uppdrag inom entreprenörskap och regional tillväxt. Tillväxtverket förvaltar EU-medel i åtta regionala strukturfondsprogram och ett gränsregionalt samarbetsprogram.