Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Bättre matchning av arbetskraft stärker ekonomin. Pressmeddelande från Nutek

 

När arbetslösheten ökar är det viktigt att satsa på rätt utbildningsinsatser. Genom att förbättra matchningen mellan utbud och efterfrågan på arbetskraft går det att stödja en strukturomvandling som stärker Sveriges ekonomi på lång sikt.

Resultat i Nuteks Årsbok 2009 visar att en hög utbildningsnivå inte alltid gör det lättare för individen att hitta ett jobb som motsvarar utbildningen. Möjligheten till arbete påverkas av en rad faktorer. Det gäller framför allt utbildningens inriktning och hur väl det regionala utbildningssystemet är anpassat till den omgivande arbetsmarknadens behov, men även personliga egenskaper.

Även om den allmänna utbildningsnivån har ökat så efterfrågar näringslivet ofta andra utbildningsinriktningar och erfarenheter än de som erbjuds av högskolorna. Tillgången till lämplig arbetskraft har varit ett av de största hindren för tillväxt i småföretag under senare år. Efterfrågan har framför allt gällt hantverksarbete inom bygg och tillverkning, teoretisk specialistkompetens och service-, omsorgs- och försäljningskompetens.

De kraftfulla utbildningsinvesteringar som gjordes under 1990-talet tycks inte ha mött de behov som finns i näringslivet. Eftersom de flesta högskolor utbildar för en regional arbetsmarknad är frågan om utbudet av utbildningar viktig för regionala aktörer. Men det är viktigt att inte bara fokusera på högskolornas utbildning. Senare års satsningar på kvalificerad yrkesutbildning har till exempel visat sig ge goda resultat.

För att möta näringslivets behov av arbetskraft behövs olika typer av insatser. Det handlar om inriktning och dimensionering av olika slags utbildning, tillgång till information och incitament, ökad samverkan mellan näringsliv och utbildningsstruktur samt insatser för att stimulera en ökad geografisk och yrkesmässig rörlighet inom arbetskraften.

Nuteks Årsbok 2009 tar även upp det rekordhöga nyföretagandet under 2007, den ökande betydelsen av tjänstesektorn, lågkonjunkturens spridningseffekter och storstadsregionernas ökade betydelse i en globaliserad värld.

 

Ytterligare information

Maria Lindqvist, analyschef Nutek
08-681 92 03

Bo Wictorin, analytiker Eskilstuna Kommun
0709-39 06 24

Årsbok 2009 från Publikationer

 

 

 

Ämnen

Kontakter

Carin Carltoft

Carin Carltoft

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191