Pressmeddelande -
DemoMiljö till klimatmötet i Köpenhamn
I konkurrens med 41 andra organisationer har Tillväxtverkets program DemoMiljö valts ut för att delta i ett så kallat side event den 17 december på det stora klimatmötet i Köpenhamn, COP15. Här är en kort intervju med Nadja Berger och Stefan Berry, handläggare på programmet DemoMiljö.
Grattis! Hur gick det till när DemoMiljö valdes ut som en av de deltagande organisationerna?- Först kontaktade utrikesdepartementet oss och var intresserade av DemoMiljö. UD hänvisade oss vidare till Naturvårdsverket som sköter side events och vi skickade in en ansökan för deltagande.
Berätta kort om Demo Miljö.
- DemoMiljö ger myndigheter, kommuner, institutioner och företag inom ett fyrtiotal av Sidas samarbetsländer möjlighet att pröva ny teknik. Det är ett av få konkreta verktyg som finns för spridning av miljöteknik på tillväxtmarknader och som involverar små och mellanstora miljöteknikföretag. Företaget får hjälp att ta sig ut på nya marknader och DemoMiljö är ett bra och effektivt verktyg där bistånd samverkar med näringsliv. Små och medelstora företag erbjuds stöd till förstudier och projektutveckling. Mottagarländerna får möjlighet att testa ny teknik, miljöteknikföretagen ges en möjlighet att demonstrera sina produkter/lösningar på nya marknader samtidigt som projekten löser konkreta miljöproblem.
Vad ska ni göra på mötet?
- Vi ska presentera möjligheterna med DemoMiljöfinansiering genom att illustrera några projekt som redan genomförts och lyfta fram positiva effekter av dessa. Med presentationen vill vi öka intresset för programmet och föra en dialog med intresserade.
Vilka deltar från Tillväxtverket?
- Det blir vi, Stefan Berry och Nadja Berger.
På vilket sätt kan klimatmötet påverka arbetet i DemoMiljö?
- Vi hoppas att fler beslutsfattare, organisationer och övriga intressenter ska få upp ögonen för DemoMiljö både som instrument och som modell för företagens deltagande i det svenska biståndet. Vi vill naturligtvis också att deltagandet ska generera fler bra ansökningar till oss. En annan effekt kan vara att vi får inspiration till hur vi kan utveckla DemoMiljö och kanske även bidra till att skapa liknande verktyg inom andra områden.