Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

EU-länder utvecklar Östersjösamarbete

Den 11-12 juni samlas 260 tjänstemän från alla åtta EU-länder runt Östersjön i Visby för att diskutera konkreta insatser i Östersjöregionen. Tillväxtverket får en nyckelroll i arbetet med att förverkliga ambitionerna i den kommande EU-strategin för Östersjöregionen.

Tillväxtverket arrangerar konferensen i samarbete med Europeiska Kommissionen, Näringsdepartementet, Litauens regering och Sida Östersjöenheten.

Östersjöstrategin kommer inte att medföra några nya EU-pengar. I stället gäller det att använda befintliga resurser på ett smart sätt. Till de befintliga resurserna räknas bland annat EU:s strukturfonder där Tillväxtverket har en roll som förvaltande myndighet. För att förverkliga många stora projekt inom bland annat infrastruktur och miljö behövs en betydligt större plånbok.

- Till konferensen har vi därför bjudit in talare från Europeiska investeringsbanken och Nordiska investeringsbanken. Vi vill också peka på möjligheter att använda EU:s sjunde ramprogram för forskning och andra EU-program, säger Christina Lugnet, generaldirektör för Tillväxtverket.

Syftet med konferensen är att göra strategin känd för alla de som arbetar konkret med regionala strukturfondsprogram och Interreg-program i länderna runt Östersjön.

- Vi vill ge deltagarna en chans att öppna upp för framtida gränsöverskridande samarbeten. Jag tror att framtiden i mångt och mycket ligger i det gränsöverskridande arbetet, säger Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet.

Ytterligare information

Christina Skantze, projektledare Visbykonferensen 08-681 96 38

www.tillvaxtverket.se/visbykonferensen?

 

Ämnen

Kontakter

Carin Carltoft

Carin Carltoft

Presskontakt Pressansvarig 08-6819191